Reyhanlı Için ' Sosyal Destek Eylem Planı ' Hazırlandı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde terör saldırısı sonrası oluşan sosyo-psikolojik duruma yönelik Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal...

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde terör saldırısı sonrası oluşan sosyo-psikolojik duruma yönelik Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile 'Reyhanlı İlçesi Sosyal Destek Eylem Planı' başlıklı toplantı düzenlendi.

Reyhanlı halkının bir nebze olsun yaralarını sarmak amacıyla yapılan toplantı sonunda Sosyal Destek Eylem Planı kapsamında şu kararlara yer verildi: Öncelikli olarak geçmiş olsun ziyaretleri kapsamında, gerçekleşen müessif olay neticesinde meydana gelen psiko-sosyal travma ortamının kısa sürede atlatılabilmesi için Üniversitemiz senato üyeleri ile Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Başhemşirelik temsilcileri, Reyhanlı Kaymakamlığı, Reyhanlı Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve diğer kamu/özel kurum ve kuruluşlar ile vefat eden ve yaralanan vatandaşların ailelerine yapılacak taziye.

Reklam
Reklam

Teröre Bağlı Travma Durumunda, MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi uzmanları tarafından psikiyatristler, PDR uzmanları, psikologlar ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki ilgili alan uzmanlarınca psiko-sosyal destek eğitiminin verilmesi.

Kaygı düzeyi yükselmiş ve Reyhanlı ortamında normal sosyal hayatını yürütemeyeceğine yönelik düşüncelere kapılmış yetişkin, genç ve okul çağındaki çocuklara yönelik Eğitim verilen MKÜ personeli ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki psikiyatrist, psikolog, PDR uzmanları ve sosyal çalışmacılarının terör eylemine bağlı travma geçirenler için psiko-sosyal destek ve rehabilitasyon çalışmaları.

Terör eylemine bağlı olarak ilk tedavileri gerçekleştirilen mağdurların ihtiyaç derecesine bağlı olarak çeşitli düzeylerdeki fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğretim elemanları ve İl Sağlık Müdürlüğü ilgili alan uzmanlarının gözetiminde MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizyoterapi Bölümü 4.sınıf öğrencilerinin rehabilitasyon destekleri.

Reklam
Reklam

İlk tedavileri yapılan mağdurların kendi evlerinde tamamlayıcı tedavi süresince kısa sürede iyileşebilmelerini sağlayabilmek için, MKÜ Sağlık Yüksekokulu öğretim elemanları ve İl Sağlık Müdürlüğü ilgili alan personeli tarafından Hatay Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin öğretim elemanları gözetimine mağdurlara evde tedavi hizmetlerini öğretmesi, pansuman, yara bakımı, kişisel bakım, hijyen vb. konularda eğitim ve tedavi çalışmalarının yürütülmesi.

Travmaya bağlı düşük tehdidi, doğum sonrası loğusalık problemleri ve emzirme problemine yönelik olarak eğitim ve ebelik hizmetlerinin verilmesi için MKÜ Sağlık Yüksekokulu öğretim elemanları ve İl Sağlık Müdürlüğü ilgili alan personeli ile işbirliği halinde çalışması.

Sosyal Destek Eylemi’nde planı içerisinde Eğitime yönelik destek kararlarında alındığı toplantıda, MKÜ Eğitim Fakültesi eğitim bilimleri ve özel eğitim bölümleri akademisyenleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki rehber öğretmenler eşliğinde travma ortamından etkilenen eğitim çağındaki çocuklar için psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, kişiye özel eğitim süreçlerinin tasarlanması, desteklenmesi ve yürütülmesi. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girecek mağdur öğrencilere yönelik travmaya bağlı dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği, odaklanamama, genel sınav kaygısı vb. konularda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilmesi kararlaştırıldı. Kardeş Aile Faaliyetleri, Sosyo – Kültürel Rehabilatasyon Hizmetleri, İktisadi ve Ticari Hayata Yönelik Desteklerde eylem planı içerisinde yer aldı.

Reklam
Reklam

Toplantı Hatay Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü başkanlığında, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Aldatmaz, Hatay İl Sağlık Müdürü Sabahattin Yılmaz ve Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek ve ilgili diğer birim temsilcileriyle gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: