Reza Zarrab'ın 'tanık' statüsüne geçtiği, New York'ta görülen davaya ilişkin Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'inn haberinde yer alan detaylara göre, 2012 yılından bu yana FBI’da Türkçe uzmanı olarak çalışan Bülent Bulut, savcılık makamının mahkemeye sunduğu tapelerin İngilizceye tercümesini yapan ekipte yer alıyor ve Bulut, duruşmalar öncesinde Zarrab ile pek çok kez görüşmüş.
İŞ BÜYÜK ÖLÇÜDE BULUT'A KALMIŞ
Haberde, Bulut'un, tapelerin tercümesi sırasında Zarrab’dan gelen bazı düzeltme taleplerini bizzat kendisinin işleme koymadığını savcılara bildirdiği detayı yer alıyor.
Zarra'ın ifade verirken Bulut’un iki Türkçe tercümandan biri olarak görev yapmasının planlandığı, ancak diğer tercümanın çevirinin temposunu düşürdüğü gerekçesiyle işin büyük ölçüde Bulut’a kaldığı ifade ediliyor.
BÜLENT BULUT KİMDİR?
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre 41 yaşındaki Türkiye doğumlu Bülent Bulut bir Mormon. İstanbul’da büyüyen, Beden eğitimi öğretmenliği ve işletme okuyan ve 21 yaşında ABD’ye giderek Mormonların ABD’deki kalesi olarak görülen Utah eyaletine yerleşen Bulut, Utah Eyalet Üniversitesi’nde işletme ve rekreasyon okumuş.
2001 yılında Mormon bir ailenin kızı olan Amy Winkel ile ABD’nin en büyük Mormon kiliselerinden biri olan Salt Lake Kilisesi’nde evlenmiş.
MORMONLAR KİMDİR? NEYE İNANIYORLAR?
Mormonlar, İsa Mesih inancının en doğru karşılığının kendilerinde olduğuna inanıyor ve amaçlarını ‘bozulmuş olan Hıristiyanlığı yaşayan peygamberler aracılığı ile düzeltmek’ olarak tanımlıyor.
REZA ZARRAB'IN AİLESİ DAVA BAŞLAMADAN KAÇTI
Öte yandan, New York'ta tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın, Türk vatandaşı olan ailesinin Türkiye'yi terk ettiği ortaya çıktı.
Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın haberine göre, anne Şebnem Zarrab ile baba Hüseyin Zarrab geçen eylülde, kardeş Muhammed Zarrab ise ekimde İran’a geçiş yapmış...
Hem kendisinin hem de yakınlarının mal varlıklarına el konulan Zarrab'ın, Amerika'ya gitmeden önce sahip olduğu en büyük firma olan holdingin içini boşaltmış, kuyumcu ve dövizciyi de kapatmış. Ortaya çıkan her gerçek, Zarrab'ın adım adım kurgulanan bir süreç sonunda Amerika'ya gittiğini gösteriyor.
Serpil Çevikcan, Türkiye'den çıkışının ve Amerika'ya gidişinin neden engellenmediği konusunu ise şöyle anlatıyor:
Bırakın 17/25 Aralık 2013 sonrasını, 2007’den itibaren Amerika tarafından izlenen Zarrab'ın 17/25 Aralık’tan sonra konulan yurtdışına çıkış yasağı sadece 47 gün sürmüş. Aldığım bilgilere göre, Zarrab için yurtdışına çıkış yasağı 28 Şubat 2014’te konulmuş. Tahdidin kaldırıldığı tarih ise 16 Nisan 2014.
AİLESİ İRAN'A GİTMİŞ
Amerika'daki davada "tanık" olan Rıza Zarrab'ın ailesinin dava başlamadan önce Türkiye'yi terk ettiği ortaya çıktı. Reza Zarrab'ın kendisi gibi Türkiye'de yaşayarak, Türk vatandaşlığı kazanan anne ve babası Şebnem ve Hüseyin Zarrab Eylül ayında İran'a gitmiş. Hemen ardından Ekim ayında da kardeşi Muhammed'in İran geçiş yaptığı öğrenildi.