Rice aile fotoğrafına neden gecikti?

"Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı" Çırağan Sarayı'nda başladı.

Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve çok sayıda ülkenin dışişleri bakanı katılıyor.

Toplantıda, ABD, Almanya, Bahreyn, Fransa, İngiltere, Irak, İran, İtalya, Japonya, Kanada, Kuveyt, Mısır, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, AB, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam Konferansı Teşkilatı'ndan (İKT) da temsilciler hazır bulunuyor.

Reklam
Reklam

Sabah saatlerinde sadece komşu ülkeler dışişleri bakanlarının katıldığı çalışma kahvaltısının ardından aile fotoğrafı çekilmesiyle tarihi toplantıya start verildi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, aile fotoğrafına yetişememesi dikkat çekti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki de toplantıya katılmak için Türkiye'de bulunurken, toplantının açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de toplantı kapsamında katılımcılara öğle yemeği verecek.

Toplantının resmi gündemi Irak'ın sınır güvenliği, mülteci sorunu ve enerji ihtiyacı olarak belirlenirken, toplantıda sınır ötesi operasyonun da değerlendirilmesi bekleniyor.

Toplantıda ayrıca; Irak'ın ulusal birliğinin ve toprak bütünlüğünün vurgulanması, BM'nin Irak'taki rolünün güçlendirilmesi, Iraklı mülteciler, enerji ve güvenlik konularında daha önce kurulmuş bulunan çalışma gruplarının faaliyetlerinin değerlendirilmesi, Irak'ın komşularının ve uluslararası camianın Irak'a yapabilecekleri katkıların belirlenmesi ve Irak ile komşuları arasında terörizmle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi konuları da masaya yatırılacak.

Reklam
Reklam

İHA