Rıce, İsrail'i eleştirdi

WASHINGTON (İHA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin'le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rice, İsrail'in Yahudi yerleşimcilerle ilgili son kararını, yol haritasına uymadığı gerekçesiyle eleştirirken, Filistin yönetiminde de "teröre inanmayan" bir anlayışın oturması gerektiğini savundu.

Condoleezza Rice, İsrail hükümetinin Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesiyle ilgili politikasının yol haritasına uygun olmadığını bildirdi. İsrail tarafının belirlenen yol haritasına sadık kalması gerektiğinin altını çizen Rice, bu konuda gösterilecek hassasiyetin, bölgede sağlanacak barışa büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Rice ayrıca, söz konusu yol haritasına Filistin yönetiminin de uyarak, bu konuda her türlü zorluğu göze almaları gerektiğini vurguladı. Rice, konuşmasında, "İsrailliler elbetteki sorumluluklarını yerine getirmek zorundalar çünkü, 1967'de başlayan işgalin sona ermesi gerekiyor. Ama Filistinliler de bu konuya olumlu yaklaşmak zorunda. Filistinliler, terörle bir sonuca ulaşılacağına inanmayan bir liderlik geliştirmeli. Onlar da iyi bir yönetim ve şeffaflığı hakediyor" dedi.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Batı Şeria'da bin yeni Yahudi yerleşim birimi kurulmasını geçtiğimiz salı günü onaylamıştı. Söz konusu karar, yol haritasına uymadığı gerekçesiyle uluslararası kamuoyunda büyük tepki topluyor.