Rice Ortadoğu ziyaretine İsrail'den başladı

Kudüs (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı olan İsrail'e gelerek temaslarına başladı.

İsrail'e giderken yolda gazetecilere yaptığı açıklamada, bir öneri ya da planla bölgeye gitmediğini belirten Rice, burada ilk olarak İsrail dışişleri ve savunma bakanlarıyla biraraya geldi.

Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmeye geçmeden önce yaptığı açıklamada, ABD'nin desteklediği "yol haritasını" görüşmek istediğini söyledi. Rice, barış içinde yanyana yaşayan iki devletten sözederek bunun bir rüya olmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu arada İsrailli yetkililer, Rice ve Livni'nin, İsrail'in Batı Şeria'da örmekte olduğu güvenlik duvarının ardından geçici sınırlar içinde bir Filistin devleti kurulması olasılığını ele aldıklarını savundular.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçici sınırlar içinde bir devlet kurulması düşüncesine karşı olduğunu defalarca açıklamıştı. Filistinliler, bu tip sınırların nihaileşebileceği endişesini taşıyor.

Rice'ın, yarın Ramallah'da Filistin Devlet Başkanı Abbas, 15 Ocak Pazartesi günü de İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile biraraya gelmesi planlanıyor.Rice, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Kuveyt'i ziyaret edecek, daha sonra Almanya ve İngiltere'ye geçecek.