Rice ve Gates'den Ermeni tasarısı mektubu

Washington (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, ABD Temsilciler Meclisi'nin liderlerine Ermeni tasarısıyla ilgili gönderdiği ortak mektupta, "Bu tasarının kabul edilmesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşmayı destekleme ve Türkiye'nin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde etnik Ermeniler'in başına gelen bu trajik olayları daha ileri düzeyde tanıması yönündeki ABD çabalarına zarar verecektir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Rice ve Gates, 7 Mart tarihli bu mektupta, "ABD, Türkiye'deki dostlarımızı, geçmişlerini dürüstlükle yeniden gözden geçirme ve Ermenistan ile uzlaşma ve geniş Ortadoğu'da ve Avrupa'da güvenlik ve istikrar yönünde cesaretlendiriyor" dediler.

Reklam
Reklam

2 ABD'li bakan, Temsilciler Meclisi üyelerine, böyle bir oylamanın sonuçları olacağı uyarısında bulunarak, Fransa meclisinin geçen ekim ayında kabul ettiği tasarının ardından Türk ordusunun, müzakere edilmekte olan savunma ihalelerini iptal ettiğini hatırlattı.

Mektupta, Temsilciler Meclisi'nden böyle bir tasarının geçmesinin "bölgedeki ABD askerlerine zarar vereceği, Irak ve Afganistan'daki askerlere lojistik desteği sıkıntıya sokacağı ve Ermenistan ile Türkiye arasında uzlaşmaya yönelik ABD çabalarına önemli zarar vereceği" de ifade edildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin adı açıklanmayan bir yardımcısı da, "Ermeni tasarısının yakında Temsilciler Meclisi gündemine getirilmesine ilişkin bir plan bulunmadığını" söyledi.