Rice'tan İran vurgusu

LONDRA (İHA) - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Bush yönetiminin gündeminde İran'a saldırmasının kesinlikle gündeminde olmadığını, bu konunun çözülmesi için diplomatik yollar olduğunu söyledi.

Avrupa ve Ortadoğu turunun ilk ayağı olarak İngiltere'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile biraraya geldi. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı olarak ilk yurtdışı gezisini gerçekleştiren Rice, görüşme sonrası meslektaşıyla birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. İran'la ilgili açıklamalarda bulunan Rice, "İran belirli faaliyetler içinde bulunuyor. Bu faaliyetler bölgedeki istikrara zarar veriyor. Doğrudan hedefi de istikrarı bozmak. İran, herhangi şekilde özellikle barışçıl amaçlarla nükleer programların geliştirildiği bahaneleri arkasına sığınmamalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

ABD ve AB'nin yakın istişare içinde bulunduğunu ifade eden Rice, "İranlılar'ın mutlaka bu fırsatı değerlendirmeleri lazım. Ortak bir görüşümüz daha var. O da İran rejiminin mutlaka komşularıyla şeffaf ilişkiler içinde olması lazım. Bu ülkelerdeki demokratik gelişmelere destek vermeli. İran rejiminin insan hakları ihlalleri hepimizi endişelendiriyor. İran nüfusu tabi ki tarihini, kültürüne, sivil toplumuna baktığınızda çok daha iyisini hak ediyor. Bu nedenle çok az farklılıklar söz konusu bizimle İngiltere arasında. Çok farklı diplomatik yollar hale kullanılabilir" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw ise Fransa, İngiltere ve Almanya'nın bazı çalışmaları olduğunu belirterek, "Bu çalışmalar yapılıyor, çünkü bize uluslararası toplum destek veriyor. ABD de bu desteği bize sundu. Ortak bir diplomatik çalışmadan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bush yönetiminin ikinci dönemi sırasında İran'a saldırması söz konusu olabilir mi?" şeklindeki bir soruya Rice, "Bu konu kesinlikle gündemde değil. Bu konunun çözülmesi için diplomatik yollar var. Iraklılar'ın oy kullanması tabi ki İranlılar'ı etkiliyor. Uzun zamandır aynı haklara kendileri sahip değiller. Diplomatik yollar kullanılarak İran, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirebilir" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Bush'un ulusa sesleniş konuşmasının ardından İran'dan gelen kınamaların hatırlatılması üzerine ise ABD Dışişleri Bakanı Rice, "Herhangi bir şekilde İranlılar'ın yaptığı açıklamalarla ilgili yorumda bulunmak istemiyorum. İran rejiminin yaptıkları herşeyi açıklıyor. İran halkının sık sık dile getirmeye çalıştıkları istekleri gözardı ediliyor. İran halkına unutulmadıklarını söylememiz gerek. Bütün halkların özgür olmaları gerektiğini söylemek istiyoruz. ABD Başkanı bundan sonra da bunu söyleyecektir" diye konuştu.

Rice ayrıca, nükleer program konusunun sadece ABD'yi endişelendirmediğini sözlerine ekledi.