Rifat Hisarcıklıoğlu yeniden aday

Ankara (AA)- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Odalar Birliği'nin 64. Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda yeniden başkanlığa aday oldu. Hisarcıklıoğlu, "Yeniden sizin sesiniz, sizin nefesiniz olmak için, sizin temsilciniz olmak ve size hizmet etmek için bu şerefli göreve adayım" dedi.

TOBB ETÜ'de gerçekleştirilen Genel Kurulun açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasının sonunda, başkanlığa yeniden aday olduğunu "Sizin teveccühünüzle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına yeniden adayım" sözleriyle açıkladı.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, Yönetim Kurulu ile birlikte üstlenecekleri bu büyük emanetin hakkını vermek için, Türkiye'nin gücüne güç katmak, itibarını daha yükseğe çıkarmak, çocuklara gurur duyacakları bir ülke bırakmak, camiaya ve Türkiye'ye layık olabilmek için gece gündüz demeden bütün güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise 2007'den itibaren siyasi kutuplaşmaların ön plana çıktığını, bunun sonucunda
reform sürecinin aksadığını ve ekonominin geri planda kaldığını belirtti.

Büyüme hızının 2007'de yüzde 4,7'ye 2008'in ilk 9 ayında ise yüzde 3'e gerilediğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, küresel krizin de Türkiye'yi etkilemeye başlamasıyla birlikte yavaşlamış olan büyümenin ağır bir küçülmeye dönüştüğünü söyledi. "Şimdi itiraf edelim ki 2007'den itibaren uzlaşmaya ve ülkemizin ortak çıkarlarına odaklanamadık" diyen Hisarcıklıoğlu, siyasetin doğal akışına dışarıdan yapılan müdahaleler, bundan medet umup kendisine ikbal kapısı arayanlar, ekonomide beklentilerin iyi yönetilememesi, çalışmak yerine konuşmanın tercih edilmesi, ekonomide bir yol haritasından yoksun kalınması ve bunların üzerine gelen küresel kriz, ardından tedbirlerin zamanında alınamayışı sonucunda bugün Türkiye'de her 4 makineden birinin sustuğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Küresel kriz dışarıda başlasa da Türkiye'nin bu krizden etkilendiğini, 2008'in son çeyreğindeki yüzde 6,2'lik küçülmenin bunun en somut göstergesi olduğunu, 2008 ile şubat 2009 arasında sanayi üretiminin yüzde 27 azaldığını, Nisan sonu itibariyle ihracattaki gerilemenin yüzde 35 civarında olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, sadece ihracat ağırlıklı olanlar değil tüm sektörlerin küçüldüğüne işaret etti.

-İşsiz sayısında 1.1 milyon artış-
2008 ile 2009 ocak ayları arasındaki son 1 yıllık dönemde sanayi sektöründe 316 bin kişinin işini kaybettiğini, ancak daha vahimi aynı dönemde işsiz sayısının 1.1 milyon kişi arttığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Gençler bizim geleceğimiz. Genç nüfusumuz övünç kaynağımız, ancak tarım dışındaki gençler arasında işsizlik son 1 yılda yüzde 35 arttı. Her 3 gençten biri işsiz artık" dedi. Gençleri işsiz bir toplumun, kalkınmanın değil köşe dönmeciliğin, hukukun değil kuralsızlığın, ahlakın değil bencilliğin egemen olduğu bir toplum olacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, bu durumu eleştirdi.

Reklam
Reklam

Şimdi yeniden ekonomiye odaklanma ve son 2 yılda kaybedilenleri kazanma zamanı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin artık yeni bir iktisadi programa ihtiyacı bulunduğunun altını çizdi. Aksi takdirde hem bu krizin daha ağır yaşanacağını hem de diğer ülkeler yeniden büyümeye başladığında Türkiye'nin yarışa çok daha gerilerden başlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, hükümetin açıkladığı Katılım Öncesi Ekonomik Program metninin küresel krizin Türkiye'ye etkisini ve bunun makro dengelere yansımasını içerdiğini kaydetti.

Bunun sadece bir durum tespiti olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi krizden nasıl çıkılacağına dair bir yol haritasına ihtiyacımız var" dedi.