Rio 2016: Sayılarla dünyanın en büyük spor olayı

BBC 16 gün süren ve 10 binden fazla sporcunun 207 ulusu temsil ettiği spor serüveninin istatistiklerini çıkardı.

Michael Phelps, Usain Bolt ve Simone Biles toplam 12 madalya kazandı.

Pazar günü 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarının meşalesi söndü ve 16 günlük spor serüveni sona erdi.

10 binden fazla sporcunun 207 ulusu temsil ettiği ve 31 dalda yarıştığı Brezilya'daki oyunlarda 1000'e yakın madalya dağıtıldı.

Rekorlar kırıldı, tarih yazıldı, efsaneler bir kez daha kendilerini gösterdiler ve yeni yıldızlar doğdu.

BBC Olimpiyat Oyunlarının çarpıcı istatistiklerini derledi.

Z**irvede yine ABD var**

Geçen yıl olduğu gibi ABD zirvede kalarak 17. defa Olimpiyat oyunlarının en çok altın madalya kazanan ülkesi oldu. ABD'li sporcular Rio'da 43 kez podyuma birinci olarak çıktı. ABD'nin Rio'da kazandığı toplam madalya sayısı ise 116. Bu sayı, 1984'te Los Angeles'ta yapılan oyunlarda kazandıkları 174 madalyadan bu yana ülkenin en iyiperformansı.ABD en büyük başarısını 13'ü altın 31 madalya kazanarak atletizmde gösterdi. Atletizmde ikinci sıraya yerleşen ülke ise 6 madalya ile Jamaika.Yüzmede de oldukça başarılı olan ABD, 104 madalyanın 33'ünü eve götürdü. Bu madalyaların 16'sı altındı. Rakipleri Avusturalya ikinciliğe 3'ü altın 10 madalya ile oturdu.ABD Rio'daki başarısıyla iki tarihi dönüm noktasını aştı. Binden fazla altın Olimpiyat madalyası ve toplamda 2 bin 500 madalyanın sahibi oldu. Tabloya katılanlarÜç ulus ilk Olimpiyat madalyalarını kazandı: Fiji (Erkekler Yedili Rugby), Ürdün (Ahmad Abughaush, erkekler -68 kg tekvando) ve Kosova (Majilinda Kelmendi kadınlar -52 judo) ABD'nin muhteşem üçlüsüABD üç farklı spora hükmetti. Michael Phelps erkeklerde yine en başarılı yüzücü olurken, Katie Ledecky de kadınlarda yüzmede yeteneklerini gösterdi ve jimnastikçi Simone Biles gibi o da ününü artırdı.

Reklam
Reklam

Beşinci kez Olimpiyat oyunlarında yarışan Phelps madalya sayısını 28'e çıkardı (23 altın, 3 gümüş, 2 bronz).19 yaşındaki Ledecky Londra 2012'de kazandığı altın madalyadan sonra bu yıl 4 altın, bir gümüş madalya ile kadınlar serbest yüzmede fark attı. Bu yıl ilk kez Olimpiyat oyunlarında yarışan 19 yaşındaki Biles 4 altın ve 1 bronz madalya kazandı.Usain Bolt yıldırım gibi çarptıSon Olimpiyat oyunlarında Jamaikalı Usain Bolt dünyanın en iyi koşucusu olduğunu kanıtladı. 100m, 200m ve 400m'de 3 altın madalya kazandı. Bolt'un 9 altın madalyası atletizmde kazanılmış en yüksek Olimpiyat madalyası rakamı. Olimpiyat altınlarında Bolt, ABDli koşucu ve uzun atlamacı Carl Lewis ve Finlandiyalı uzun mesafe koşucusu Paavo Nurmi ile birinciliği paylaşıyor.Önemli tarihi dönüm noktalarıJaponya'dan Kohei Uchimura 44 yıldır ilk defa artistik jimnastikte takımlı ve tek kategorilerinin ikisinde de başarılı olan sporcu oldu. Ayrıca Uchimura'nın yardımıyla Japonya Atina 2004'ten beri ilk defa artistik jimnastik takımıyla altın madalya kazandı.Güney Kore okçulukta 4 altın madalya toplayarak tekrar bu kategorideki gücünü kanıtladı. Bu zamana kadar yapılan tüm oyunlarda verilen 36 altın madalyanın 23'ü Güney Kore'ye ait. İngiliz Mo Farah Finlandiyalı Lasse Viren'in 1972'de Münih'teki ve 1976'da Montreal'deki performansından beri 5 bin ve 10 bin metre koşusunu birincilikle tamamlayan ilk sporcu oldu.İngiliz tenişçi Andy Murray iki kez üst üste altın madalya kazanan ilk tenisçi oldu. Aynı gün İngiliz golfçü Justin Rose 112 yıl sonra golfte ülkesine ilk madalyayı kazandırdı.Dünya rekortmeni ABD'li Ashton Eaton dekatlonda iki kere üst üste altın madalya kazanan ilk sporcu oldu. Jamaikalı Elaine Thompson son 28 yılda 100 metre ve 200 metre koşularını birincilikle tamamlayan ilk kadın sporcu oldu.Çinli Wu Minxia beş altın Olimpiyat madalyası kazanan ilk dalışçı oldu.Rekorlar düştüRio'da 7 spor dalında (okçuluk, atletizm, modern pentatlon, pist bisiklet yarışı, atış, yüzme ve ağırlık kaldırma) 27 yeni dünya rekoru kırıldı.ABD'li yüzücü Katie Ledecky 400m ve 800m yarışlarında iki dünya rekoru kırdı.Takımlı pist bisiklet yarışında İngiliz kadın sporcu takımı (Katie Archibald, Elinor Barker, Joanna Rowsell-Shand, Laura Trott) üç kere dünya rekoru kırdı.Atletizmde Michael Johnson'ın 17 yaşında er400 metre koşusunda kırdığı rekoru, bu yıl Güney Afrikalı Wayde van Nierkirk geçti. Etiyopyalı Almaz Ayana ise kadınların 10 bin metre koşusunu 29 dakika 17 saniye 45 salisede koşarak 1993'te Wang Junxia'nın kazandığı dünya rekorunu kırdı.Altın madalya sahibi Anita Wlodarczyk çekiç atmada kendi rekorunu kırarak dünya rekortmeni olmaya devam etti.Küresel bir oyun

Reklam
Reklam