Rio karnavalında çocuk istismarı tehlikesi

Brezilya'da 13-16 Şubat arasında gerçekleşecek meşhur Rio karnavalında yer alacak önde gelen samba okullarından biri 'kraliçe' olarak yedi yaşında bir kız çocuğunu seçince ortalık karıştı.

Çocuk hakları grupları, geleneksel 80 dakikalık seksi geçit töreninde yedi yaşında bir kız çocuğunun yer almasının uygunsuz olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.

Ancak Julia Lira adlı kızın babası bu eleştirilere karşı çıkarak, kızının doğal bir yeteneği olduğunu savundu.

Karar yargıya taşındı. Şimdi mahkeme karnavalda küçük kızın yer alıp alamayacağına karar verecek.

Julia her yıl yapılan karnavalda yer alan en önemli okullardan biri olan Viradouro Samba Okulu'nun kraliçesi seçilmişti.

Reklam
Reklam

Bir Rio samba okulunun kraliçesi olmak, karnavalda en çok talep edilen rollerden biri. Bu rol genelde son derece açık ve seksi olan Rio karnavalına özel kıyafetler giymiş yetişkin kadınlar tarafından yerine getiriliyor.

Çocuk örgütleri ise durumdan rahatsız. Rio de Janeiro Çocuk ve Gençleri Savunma Konseyi, bunun 'toplumda çocuklara cinsel obje muamelesi yapılmasını artırmaktan başka bir şeye yaramayacağını' kaydetti.

Konseyin direktörü Carlos Nicodemos, "Biz çocukların karnavalda yer almasına karşı değiliz, bu Brezilya kültürünün bir parçası. Bizim müsade edemeyeceğimiz şey, yedi yaşında bir kıza geleneksel olarak cinsel odaklı bir rolun verilmesidir" diye konuştu.

Viradouro yetmilileri ise Julia'nın kıyafetinin bir çocuk için uygun olacak şekilde seçileceğini savunuyor.