Riske maruz değer nedir? Riske maruz değer hesaplama nasıl yapılır?

Günümüzde finansal yatırım için tercih edilen araçların belirlenmesinde risk yönetimi gitgide önem kazanmaktadır. Risk, idare edilebilir bir olgu olmasından dolayı yatırımcılar ve idareler tarafından sıklıkla takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Riskin analiz edilmesi ve riskin takip edilmesi riskten korunmak için yöntemler geliştirmek açısından oldukça önemlidir. Risk yönetiminde tercih edilen yöntemlerden biri olan riske maruz değer yöntemi nedir ve hesaplaması nasıl yapılır?

Bir dönem içerisinde mevcut bulunan varlıkların belirli bir zaman dilimi içerisinde, eldeki varlıkların kıymetinde oluşabilecek bir azalmanın ne boyutlara erişebileceğinin önceden kestirilmesi, finansal kurumlar ve diğer tüm işletmeler için oldukça önemlidir. Risklerin artması aynı zamanda etkili bir risk yönteminin olmasını da beraberinde getirmektedir. Tersi bir durumda uluslararası piyasalarda sıkça yaşanan krizler görülmektedir. Bu krizlerle baş etmek amacıyla, risklerin etkili bir sistem içinde ölçülmesi ve buna karşılık olarak önlem alınması hususunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri olan riske maruz değer yöntemi nedir?

Reklam
Reklam

Riske maruz değer nedir?

Riske maruz değer (Value at Risk - VaR) belirlenmiş bir zaman diliminde belli bir ihtimalde, finansal mevcudiyetin değerinde oluşabilecek maksimum kayıp şeklinde tanımlanmaktadır. Bir şirke ya da yatırım portföyündeki finansal varlıkların risklilik durumlarını ölçmek için kullanılan istatisiki yöntemlerden birisidir. Yöntem belirli bir güven aralığında, önceden belirlenen süre boyunca bir portföyün değerinde oluşabilecek en yüksek kayıp seviyesini gösterir. Risk yöneticileri, VaR yönetimi sayesinde üstlenilen riski ölçmeyi ve kontrol etmeyi amaçlar.

Piyasa riski hangi yöntemle hesaplanır?

Piyasa risklerin idare edilmesi için belirlenen risklerin ölçülebilir bir hâle gelmesi gerekmektedir. Riske maruz değer hesaplama için farklı yöntemler bulunmaktadır. Riske maruz değer hesaplama için kullanılan yöntemler:

  • Varyans-Kovaryans Yöntemi (Parametrik Yöntem)
  • Tarihi Benzetim Yöntemi (Tarihsel Simülasyon)
  • Monte Carlo Yöntemi
Anahtar Kelimeler: