Risklere Rağmen Borsalar Yükselişi Zorluyor! Peki Neden?

Hafta sonu Yunanistan seçimi var. Şimdiye dek sadece eğer Syriza Partisi kazanırsa AB anlaşmalarına uymayacağından ve Euro'dan çıkma riskinden bahsediliyordu. Bir kaç gündür ise, Tsipras'ın kendisi de, Euro'dan çıkma senaryolarının medya ve bazı çevrelerin spekülasyonu olduğunu, ama AB anlaşmalarını yeniden gözden geçirme niyetlerinin kendilerine ait olduğunu söylüyor. Yani AB anlaşmasını pazarlığa açması bir risk olmakla birlikte, Euro'dan çıkma niyeti yokmuş gibi bir ifade, asıl korkulan riskin ateşini düşürebilir!

Reklam
Reklam

Egan Jones rating kurumu İspanya ve İtalya'nın yardım istemek zorunda kalacağını söylemesine rağmen, İtalya başbakanı Monti, ülkelerinin bir yardım ihtiyacı ve talebi olmadığını ve olmayacağını söyledi. Almanya'dan da İspanya ve İtalya doğru yolda, piyasadaki söylentiler asılsız açıklamaları geldi. Ama İspanya tahvil ve risk faizlerinde dün yine rekor artışlar görüldü. Sadece İspanya ve İtalya faizleri değil, aynı zamanda uzun zamandan beri düşen Almanya faizlerinde de artışlar görülmesi, bölgesel bir riskin genele yayılması sinyaline dikkat çekiyor.

Fransa'dan mali birlik kurallarının işletilmesine katılıyoruz ama finansal riskler daha acil çözüm bekliyor açıklamaları yapılıyor.

Kısacası, her taraftan net olmayan fikir beyanı düzeyinde açıklamalar sürüyor. Çıkan haberlere göre de piyasa risk algısı sert yükseliş ve düşüşler gösterebiliyor.

İki gün evvelki 12.700'lü seviyeleri görüp de 12.400'lere düşen Dow dün yeniden yükselişe geçti. Bunun olmasını bekliyorduk ama özellikle Dax ile İMKB'de ilk anda kısmen realizeler olmasını, sonra yeniden alımların gelmesini bekliyordum. Almanya Dax'ta dün seans esnasında ciddi artı ve eksiler yaşandıktan sonra artı bir kapanış oldu. Ama İmkb gayet sağlam durdu. Eksiye düşmeden dış borsaların o an için eksi seviyelere yakın olmasına rağmen ciddi bir artışla kapattı.

Reklam
Reklam

İMKB Pozitif Ayrışıyor
Bugün için yine yükseliş yönünde açılışlar görecek gibiyiz.

Zaten Türkiye ve İMKB'yi, özellikle de Türk bankacılık sektörünü dünya genelindeki finansal kriz ortamına rağmen, oldukça iyi görünümünde diye anlatıyorduk. Yakın zamana kadar bizim düşüncemiz böyle olmasına rağmen, yabancı kurumlardan Türkiye ve Türk bankalarının risklerine dikkat çeken açıklamalar geliyordu. Oysa iki haftadır özellikle yabancı kurumlar Türk bankacılık sektörüne iyimser yaklaşmaya başladılar. Türk bankalarının hedef fiyatlarını yukarı çekmeye başladıkları gibi, portföylerinde alım ağırlıklarını da arttıran gelişmeler yaşanıyor. Bankaların fiyatlarının düşmemesi ve hatta kısmi gevşeme sonrasında dün olduğu gibi yeniden alışların gelmesi, endeksin de pozitif ayrışmasına neden oluyor.

Yurt dışındaki krizin içinde bulunduğu aşamada, FED'den ve AB'den yeni finansal desteklerin ve yeni parasal paketlerin yakın olduğunu düşünenler, bu gelişmeler esnasında Türkiye lehine cari açık düşüşü ve petroldeki fiyat düşüşleri sonrasında TCMB'nın yeniden faiz indirimlerine gitmeye başlamasını bekliyorlar. Bu nedenle de bankalarımız dinamik görüntüler veriyor olabilir. Ancak Yunanistan seçimlerinin sonuçları görülmeden risklerin halen ortadan kalkmadığını bilmek lazım. İlginç bir bıçak sırtındayız. Umarım iyi tarafa dönüş başlar.

Reklam
Reklam

Aydın Eroğlu