Ritim nasıl yazılır? Ritim mi ritm mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Gerek sözlü iletişimlerde gerekse yazılı anlatımlarda yaygın olarak kullanılan pek çok farklı kelime vardır. Bu kelimelerden biri de ritim sözcüğüdür. Ritim kelimesi özellikle yazılı iletişimlerde sıklıkla imla hatası yapılan sözcüklerden biridir. Bu sözcüğün doğru yazım stilini öğrenmek, Türkçemizi güzel kullanmamız adına büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sözcükleri kullanırken manasını bilerek kullanmak da ayrı bir öneme sahiptir. Peki, ritim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizi oluşturan sözcüklerin hem yazım şeklini hem de söyleniş biçimlerini doğru olarak öğrenmemiz oldukça önemli bir konudur. Dilimizde sıkça kullanılan sözcüklerden biri ritim kelimesidir. Bu kelime dilimize Fransızcadan girmiş sözcükler arasındadır. Fransızca “rythme” kelimesinden çevrilerek dilimize aktarılmıştır. Yabancı kökene sahip sözcüklerin yazımında yaygın olarak yazım yanlışı görüldüğünden bu yanlışı düzeltmek için sözlük sitelerinden yararlanılmaktadır.

Ritim nasıl yazılır?

Fransızca kökene sahip ritim sözcüğü, cümle içerisinde çoğunlukla isim hâliyle kullanılmaktadır. Pek çok kişi manasını bilmediği ya da çok az duyduğu bir kelimeyi yazıya dökerken imla hatası yapabilmektedir. Bu hataları düzeltmek ve Türkçemizi daha doğru kullanmak adına Türk Dil Kurumu çevrim içi olarak internet ortamında Türkçe sözlük sitesi oluşturmuştur. Bu site aracılığıyla ritim yazımı konusunda en doğru ve en güncel detaylara hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür.

Reklam
Reklam

Ayrıca bu site içerisinden kelimelerin hangi anlamlarda kullanıldığı ve nasıl telaffuz edildiği gibi bilgilere de erişim sağlanmaktadır. Kelimeleri anlamını bilerek kullanmak, doğru anlatım açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda ritim TDK’ye göre manası şöyle olan bir sözcüktür:

  • (İsim/Müzik) Herhangi bir notada veya dizede, ses ya da uzunluk niteliklerinin, durakların düzenli bir şekilde yinelenmesinden doğan ses uygunluğu; dizem, tempo.

Ritim mi ritm mi?

Ritim sözcüğü sıklıkla müzik alanında kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözcük birçok kullanıcı tarafından “ritm” şeklinde yazılmaktadır. Fakat Türk Dil Kurumuna ait güncel Türkçe sözlük sitesinden bu kelimeyi sorgulattığımızda ritm şeklinde yazılmaması gerektiğini görüyoruz. Kelimelerde sıklıkla imla yanlışı yapılmasının nedeni, söylendiği gibi yazıya dökülmesidir. Ancak bu sözcükte durum farklıdır.

Reklam
Reklam

Ritim kelimesini telaffuz edildiği gibi yazıya aktarmak mümkündür. Yani bu kelime hem konuşmalarda hem de yazışmalarda “ritim” şeklinde kullanılabilir. Buna göre ritim doğru yazılışı şu şekilde olan bir kelimedir:

  • Ritim (doğru kullanım)
  • Ritm (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: