Rize Arıcılar Birliği Başkanı Civaoğlu: "Arıcılık Kanununun Olmaması, Arıcılarınsorunlarının Katlanarak Artmasına Neden Olmaktadır"

Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Arıcılık kanununun olmamasının arıcıların sorunlarının katlanarak artmasına neden olduğunu öne sürdü.

Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Arıcılık kanununun olmamasının arıcıların sorunlarının katlanarak artmasına neden olduğunu öne sürdü.

Civaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyadaki ballı bitkilerin yüzde 70 ile 80'inin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, "Ancak bunca ballı bitkinin yanında kovan sayısı bakımından ülkemiz dünyada ikinci sırada yer alıyor" dedi.

Türkiye'de yılda yaklaşık olarak 82 bin ton bal üretimi yapıldığını ve kovan başına 17 kilogram bal düştüğünü anlatan Civaoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kovan başına bal üretiminde dünyada beşinci sırada yer almaktayız. Kanada'da kovan başına 64 kilogram bal üretilirken, Türkiye'deki bu oran çok düşük kalmakta, oran en az 25 kilogram seviyesine çekilmek zorundadır. Arıcıların ülke ekonomisine katkısı 600 milyon lira civarındadır. Arı ürünlerinin ülke ekonomisine katkısının yanında esas dikkate alınması gereken arının dolaylı yollarla tarım sektörüne sağladığı katkıdır. Arıların ülke tarımına dolaylı katkısı yüzde 47, milli gelire katkısı ise yüzde 7.5 seviyesindedir."

Arıcılık sektörünün ülke ekonomisine önemli katkısı olduğunu vurgulayan Civaoğlu, "Arıcıların içinde bulunduğu duruma bakıldığında ise durum içler acısıdır. Arıcılık kanununun olmaması arıcıların sorunlarının katlanarak artmasına neden olmaktadır. Türkiye'de arıcılardan yer parası alınırken, Avrupa ülkeleri ve Amerika'da arıcılara tarıma katkılarından dolayı ücret ödenmektedir. Mevcut yönetmelik geçerliliğini yitirmiş, hukuken hiç bir anlam taşımamaktadır. Arıcılık kanununun bir an önce çıkması gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ülke genelinde bitki örtüsü tespitinin yapılması gerektiğini kaydeden Civaoğlu, "Türkiye'de her ilin balını "Bal Evi" kurarak 81 ilde satmak istiyoruz. Bunun için çalışma başlattık. Bal Evleri'nde Türkiye'nin her yerinde özel olarak yetiştirilen balları tüketiciye sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Muhabir : Muhittin Sandıkçı / Burak Altunöz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: