Rize Şekeri Stevia nedir? İlk hasat toplandı!

Karadeniz'de yeni bir hasat! ÇAYKUR, Türkiye'de Rize şekeri adı verilen Stevia bitkisinden deneme hasadı aldıklarını açıkladı. ÇAYKUR Stevia bitkisinden sıfır kalorili şeker üretmek için çalışmalarda bulunuyor. Peki Rize şekeri denilen stevia nedir?

Çayı ile meşhur Karadeniz'de şimdi o çaya konacak sıfır kalorili şeker için tarım denemesi yapılıyor. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun açıklamasına göre Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, Arjantin'den getirilen fidelerle deneme amacıyla yetiştirilen stevia bitkisinden ilk hasat alındı. Peki stevia ya da Rize Şekeri nedir, bu ad nereden geliyor?

Sütlüoğlu, stevia bitkisinin bu topraklarda çok güzel yetiştiğine işaret ederek, "Çay da dışarıdan geldi. Bu toprakları sevdi ve tutundu. Çaydaki denemeler çok daha uzun sürdü. Çayla kıyaslarsak çok daha kısa süre içerisinde bu ürünün burada çok iyi şekilde yetiştiğini gördük." diye konuştu.

Reklam
Reklam

RİZE ŞEKERİ YA DA STEVİA NEDİR?

Stevia, Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia (şeker bitkisi, şekerotu) Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilmektedir. Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir.

Stevia bitkisinin ihtiva ettiği Steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanmaktadır. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli olmaktadır.

Diyet (kalori değeri sıfır (0) dır.), şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri vardır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korur. Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır.[1][2][3] Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kalmıştır .Ancak bununla birlikte Japonya'da yıllarca bu bitki kullanılmış ve hiçbir yan etki kullananlar üzerinde görülmemiştir. Latin Amerika'da çeşitli ülkelerin halkları da yüzyıllardır bu bitkiyi kullanmaktadır. En son olarak ABD ve Kanada bitki üzerinde yasakları kaldırıp, kullanımını serbest bırakmıştır. Bununla birlikte Paraguay'da özellikle kırsal kesimdeki ve yerli halk stevia bitkisini doğum kontrolü için kullanmakta olup [4] bu durumda bitkinin sperm azaltıcı etkisini doğrulamaktadır. Türkiye'de ilk kez 2009 yılında Antalya'da üretilmeye başlanmıştır.

Reklam
Reklam