Rize'de köy sularının yüzde 70'i kirli

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, ildeki köy sularının yüzde 70'e yakın bölümünün kirli olduğunu...

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, ildeki köy sularının yüzde 70'e yakın bölümünün kirli olduğunu bildirdi. Kirlilikte su depoları ve kaptajların uygun inşa edilmemesi ve belli aralıklarla depoların iç temizliğinin yapılmamasının etkili olduğu kaydedildi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, mevsime bağlı olarak havaların ısınmasıyla ishal başta olmak üzere özellikle besin ve su ile bulaşabilen hastalıklarda artış görülebildiğini kaydetti. Şu an için önemli boyutta artış olmasa da her türlü koruyucu ve önleyici tedbiri almanın toplum sağlığının korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Tepe, şunları dile getirdi: "Hiç şüphe yok ki su ihtiyacının ve tüketimin arttığı bu dönemde, tedbirlerin başında sağlıklı su kullanmaya yönelik önlemler gelir. Müdürlüğümüzce 2011 yılı ilk 6 ayında alınan su numunelerinin sonuçlarına göre köylerimizde tüketilmekte olan içme kullanma sularında, yüzde 70'e varan oranda kirlilik görülmektedir. Özellikle köylerimizdeki kaynaklarımız, genelde kaynağın başında temiz olmasına rağmen su depoları ve kaptajların uygun inşa edilmemesi ve belli aralıklarla depoların iç temizliğinin yapılmaması sonucunda içme kullanma suyumuz kirlenmektedir. Yani aslında temiz olan suyumuzu, çoğu kez bakımsızlıktan dolayı kendimiz kirlenmeye maruz bırakıyoruz."

Reklam
Reklam

Kirliliğin önüne geçilebilmesi için bazı önlemler alınması gerektiğini anlatan Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, şöyle devam etti: "Köylerdeki su kaynaklarının uygun bir şekilde kaptaja alınmasının sağlanması, su depolarının periyodik temizliği ve bakımının yapılması, yüzeysel suların içme kullanma suyu olarak kullanılmaması, su depolarında klorlama cihazı ile klorlama yapılması, klorlama cihazı bulunmayan depolarda ise klor tabletleri ile düzenli olarak klorlama yapılması gereklidir. Otomatik klor cihazları pahalı cihazlar değildir ve kullanımı konusunda müdürlüğümüzce her zaman teknik destek sağlanacaktır. Depoların temizliği ve klor tabletlerinin kullanımı konusunda Sağlık Müdürlüğümüzce tüm muhtarlara eğitimler verilmiştir. Buna rağmen bu işlemler için yardım isteyen tüm muhtarlarımıza gerekli bilirkişi desteği yapılmaktadır. Köylerde ihtiyaç duyulan klor tabletleri ise İl Özel İdaresi tarafından ücretsiz verilmektedir. İl Özel İdaresi, köy sularının iyileştirilmesi yönünde büyük çaba sarf etmektedir."

Reklam
Reklam

Şebekesinde otomatik klor cihazı bulunmayan tüm ilçe ve belde belediyeleri ile köy grup sularında bu cihazların taktırılmasının şart olduğunu ifade eden Tepe, klorlanmayan suların özellikle aşırı yağmurlu günlerde kaynatılıp soğutulduktan sonra içilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Tepe, kaynağının üzerinde yerleşim yeri olmaması, aynı zamanda aralıksız klorlaması yapılan Andon içme suyunun ise son derece temiz ve güvenilir bir su olduğunu kaydederek, şöyle dedi: "Vatandaşlarımızın, güvenli olması dolayısıyla bu suyu tercih etmeleri gerekmektedir. Ancak yine de çok yağış alan bir bölge olduğumuzdan şiddetli yağışlar sonrası şebekelerden sızıntı olabileceğinden, aşırı yağmurlardan ve su kesintilerinden sonra ilk gelen suyu mümkün olduğunca kullanmamak gerekmektedir. Sağlık müdürlüğümüzce gerek köylerin, gerekse şehir merkezlerinin su numuneleri düzenli olarak alınıp tetkik sonuçları muhtarlıklara ve gerekli yerlere bildirilmektedir. Menşesi belli olmayan suyun tüketilmemesi, güvenli suyun tercih edilmesi ve değindiğimiz konulara dikkat edilmesi, su ile bulaşabilecek hastalıklardan korunmamızı sağlayacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz