Rizeli işi üst geçit

Rize Belediyesi, altından cadde ile 4 şeritli karayolu geçen ve karışık yapısı nedeniyle Rizeliler’in 'Labirent' olarak adlandırdığı 330 metre uzunluğundaki üst geçidi kullananların sayımını yaptırdı.

Sayımdan net bir sayı elde edemediklerini kaydeden Belediye Başkanı Halil Bakırcı, gözlemlere dayanarak bunun bölgede en çok kullanılan üst geçit olduğu kanaatine vardıklarını söyledi.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/kac-kisi-geciyor-sayilamadi-iste-o-ust-gecit/11041/1084157/)
Kent merkezinden geçen Karadeniz Sahil Yolu üzerine 3 yıl önce merdivensiz ve hafif rampa şeklinde inşa edilen yaya üstgeçidi, ek bir yol ile Atatürk Caddesi üzerinden sahil şeridine bağlandı. Cumhuriyet Caddesi ile Karadeniz Sahil Yolu’nun 4 şeridinin altından geçtiği, İsmail Kahraman Kültür Merkezi’ne de bir yol ile bağlanan yaklaşık 330 metrelik üstgeçide, karmaşık yapısı nedeniyle 'labirent' değerlendirmesi yapıldı. Rize Belediyesi, üst geçidin işlevini ölçmek ve her gün bunu kaç kişinin kullandığını belirlemek amacıyla görevlileri aracılığı ile sayım yapmaya çalıştı. Ancak net bir sonuç elde edilemedi.
Rize Belediye Başkanı Ak Parti’li Halil Bakırcı, "Sayımda net bir rakama ulaşamadık ama gözlemlere dayanarak Samsun’dan Sarp’a kadar en çok kullanılan üstgeçit olduğunu söyleyebiliriz. Bir ara geçenleri saydırmıştık ama net bir sayı elde edemedik. Sahil kentlerinde üstgeçitler hep boş ama bizim üst geçit her zaman insanlarla dolu. O geçidi hiç insansız görmedim. Bu gözlemlerim sonucu en çok kullanılan üst geçit olduğunu söyleyebilirim. Birkaç dönem daha sayım yaparak toplam kullananların sayısını çıkarmaya çalışacağız."
**''GÖRSELLİĞİ DAHA İYİ OLABİLİRDİ''**
Türkiye’de bu uzunlukta ikinci bir üstgeçit olmadığını ifade eden Bakırcı, bunun çok önemli bir fonksiyonu olduğunu, daha önce sahil yolunda ölümlü ve yaralamalı kazalar olduğunu anlattı. Başkan Halil Bakırcı, "Bu üstgeçit faaliyete girdiğinden bu yana ölümlü kaza olmadı. Üst geçidin ana fonksiyonu herkesin çok rahat kullanabileceği bir özelliğe sahip olmasıdır. Biraz uzun oldu. Statik sorunu yok ancak görselliği daha iyi olabilirdi. Onu da farklı bir proje ile düzelteceğiz" diye konuştu.
Üst geçidi kullanan Rizelilerden bazıları, sahil kesimine kolayla ulaşabildiklerini belirterek memnun olduklarını dile getirirken, bazıları da üst geçidin demir yığını görütüsünden yakındı.
**ÜZERİNDEN MİNİBÜS GEÇMİŞTİ**
Rize’de eklemelerle uzatılan yaya üst geçidinde 26 Mayıs 2009 tarihinde İsmail Güngör adlı sürücü, minibüsü ile yolun karşı tarafına geçmişti. Aracında, geçitte meydana gelen sürtünmeden dolayı 2 bin liralık hasar oluşan Güngör’e trafik ekipleri 189 TL para cezası uygulamış, bu olaydan sonra yaya üst geçidinin araç girişlerinin engellenmesi için demir levhalar konularak önlem alınmıştı.
DHA
Anahtar Kelimeler: