Robot-böcek test uçuşunda

Beynine entegre edilmiş bir devre taşıyan kabuklu böcek uzaktan kumandayla istenen yöne uçuruldu.

Kablosuz sistemle uzaktan kumandalı olarak uçurulan böcek yeni nesil gözetleme sistemlerinin ilk adımı olabilir.
[** **](https://www.mynet.com/robo-bocek-test-ucusunda-2689529-myvideo)
Yine ABD, yine DARPA! Finansmanı Washington tarafından sağlanan proje sonucunda, sırtındaki çipten beynine elektrotlar bağlanan bir uçan kabuklu böcek uzaktan kumandayla yönlendirilebildi. Test uçuşlarında kalkış, sağa ve sola dönüşler, iniş hareketleri kablosuz bağlant yoluyla bir dizüstü bilgisayardan yönetilerek başarıyla gerçekleştirildi.
Berkeley’deki California Üniversitesi’nde yürütülen ve ABD Savunma Bakanlığı’nın teknoloji yatırımlarından sorumlu DARPA enstitüsü tarafından finanse edilen projede, boyları 2 cm ile 20 cm arasında değişen üç kabuklu ve kanatlı böcek türü kullanıldı.
Böceklerin beyninde kanatları kontrol eden sinir merkezlerine elektrotlar yerleştirilerek uçuş sırasındaki kas hareketleri simüle edildi. Araştırma ekibinin lideri Hirotaka Sato, yarı böcek yarı robot olan sistemin gelecekteki mikro hava araçlarına model teşkil edebileceğini söyledi.
Ekibin hedefi, girilmesi tehlikeli olan uzak bölgelere gönderilebilecek ‘kurye’ böcekler üretmek. İstenen menzil ise 1 kilometre.
Daha önce de beyne entegre edişen sistemlerle bazı böcek türlerinin hareketleri kontrol edilebilmişti. Ancak son deney, böceğin uzaktan komutalı olarak uçurulabildiği ilk ilk tesy uçuşu olarak tarihe geçti.