Robotun kalbine canlı ameliyat

ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen yaklaşık 50 yabancı doktor, 10 ayrı robot manken üzerinde en yeni yöntemleri uygulayarak canlı kalp ameliyatı gerçekleştirdi.

Acıbadem Üniversitesi’nde kalp cerrahisindeki en yeni yöntemlerin eğitimini alan doktorlar, gerçeğini aratmayan ameliyatları pür dikkat izledi. Zira artık minimal invaziv yöntemlerle yapılan kalp ameliyatlarında göğüs kafesi açılmıyor. Bütün işlemler, küçük kesiler veya iğne ucu kadar bir delikten yapılıyor.

İstanbul’da gerçekleştirilen ve dünyanın kıtasal bazda 3. büyük kalp cerrahisi kongresi olan “22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi” kapsamında Acıbadem Üniversitesi İleri Düzey Simülasyon ve Eğitim Merkezi (CASE)’de verilen eğitime ilgi çok büyüktü. Acıbadem Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Alhan önderliğinde yabancı doktorlar hem robot mankenleri hem de kadavraları sayısız kez ameliyat etme fırsatı buldu. Prof. Dr. Alhan, Acıbadem Üniversitesi’ndeki bu merkez sayesinde, özel üretilen robotlarla verilen bu eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“Bu eğitimlerde cerrahlar, robotlardaki gerçeğe birebir benzeyen hasta bir kalbe operasyon yapabiliyorlar. Böylece hastalara ameliyat yapmadan önce deneyim kazanmış oluyorlar. Bu da yapacakları ameliyat başarılarını yükseltiyor”
CASE’de yapılan bu eğitimde yeni yöntemlerin öğretildiğini belirten Prof. Dr. Cem Alhan, “Eskiden boydan boya göğüs kemiğini açardık. Şimdi ufacık deliklerden bu ameliyatları yapıyoruz. Hastanın iyileşme sürecini azaltan bu yeni yöntemlerin daha yaygın olarak kullanılması için bu tip eğitimleri düzenliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

5-6 yıl önceki yöntemler eskidi!
Kalp hastalıkları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında ilk sırada geliyor. Sağlıksız beslenme ve sigaranın yanı sıra toplumda giderek artan hareketsiz yaşam tarzı kalbi tam anlamıyla vuruyor. Kalp krizi bazen futbol oynayan bazen sınava hazırlanan bir gencin karşısına da çıkabiliyor. Buna karşın kalp hastalıklarının tedavisindeki baş döndürücü ilerleme ise umut veriyor. Kalp cerrahisinde de gelişen teknoloji ve tıptaki ilerlemeye, Türk hekimlerin başarıları da eklendiğinde umutlar artıyor. Artık kalp ameliyatları değil 20 yıl öncesine 5-6 yıl öncesine göre bile çok daha ileri düzeyde. İşte bu gelişmeler; İstanbul’da gerçekleştirilen ve dünyanın 3. büyük kalp cerrahisi kongresi olan 22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi”ne ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinden binaltıyüzü aşkın uzmana aktarıldı.

Kongre kapsamında, Acıbadem Üniversitesi İleri Düzey Tıp Simülasyonu ve Eğitim Merkezi’nde (CASE) ilk gün; yerli ve yabancı kalp cerrahlara mitral kapak tamirlerinden, aort kapak değişimine, dikişsiz aort kapak değişiminden koroner by-pass ameliyatına dek birçok konu anlatılarak kalp cerrahisinde en yeni gelişme olan Minimal İnvazif Kalp Cerrahisi enine boyuna ele alındı. Hem teorik hem pratik eğitimin verildiği kursa Acıbadem Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Cem Alhan ve Doç. Dr. Şahin Şenay önderlik etti. İkinci günde ise mankenler ve kadavralar üzerinde kalp ameliyatları gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Robot mankenlere canlı kalp ameliyatı yapıldı!
Kongre kapsamında gelen yaklaşık 50 yabancı doktor Acıbadem Üniversitesi İleri Düzey Simülasyon ve Eğitim Merkezi’nde “kalpleri hasta” 10 ayrı robot manken üzerinde en yeni yöntemleri uygulayarak canlı kalp ameliyatı gerçekleştirdi. Konunun uzmanlarından kalp cerrahisindeki en yeni yöntemlerin eğitimini alan doktorlar, gerçeğini aratmayan ameliyatları pür dikkat izledi. Daha sonra kendileri bu ameliyatları mankenler üzerinde gerçekleştirdi. Prof. Dr. Cem Alhan, kalp cerrahisindeki baş döndürücü gelişmeye dikkat çekerek, “Bugün gelinen noktada göğüs kemiğini boydan boya yararak yapılan ameliyatlar çok eskilerde kaldı. Şimdi ufacık deliklerden küçücük kesilerle bu ameliyatları yapıyoruz. Minimal invaziv denilen, açılan bu küçük delik yöntemiyle kan kaybı ve kan ihtiyacı en az seviyeye inerken, hastanın enfeksiyon kapma riski azalıyor, hastanede yatma süresi kısalıyor ve hasta işine çok daha önce başlayabiliyor. Küçük kesilerle yapılan ameliyat sayesinde ameliyat izi de neredeyse görünmez hale geliyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Heyecan ve gurur verici
Eğitime katılmak için Singapur’dan gelen Prof. Dr. Theo Kofidis “Normal bir hastada vücudun orta kısmında göğüs kemiğini açarak kalp operasyonu yaparsınız. Ama şimdi teknoloji daha küçük kesilerden ve kemiği kesmeden işlemler yapma yolunda ilerliyor. Burada bu çabaların bir parçası olduğum için çok çok onur duydum” derken kursa Almanya Hamburg Üniversitesi’nden eğitmen olarak katılan Prof. Dr. Hendrik Treede ise “Tecrübeli insanların desteğiyle en yeni yöntemleri cansız manken veya kadavra üzerinden öğrenmek çok çok heyecan verici. Kalp damar cerrahisi önümüzdeki yıllarda çok farklı olacak. Artık hastalar çok küçük kesilerle ameliyat olup ameliyat izlerinin görünmesini istemiyorlar. Ve günümüzde bu mümkün hale geldi” diye konuştu. İleri Düzey Tıp Simülasyonu ve Eğitim Merkezi’nde Türk cerrahlardan canlı mankenler ve kadavralar üzerinde eğitim alan kursiyerler de hem aldıkları eğitimden hem de yaşadıkları deneyimden son derece memnun kaldıklarını vurguladılar.

Reklam
Reklam

Sağlık eğitiminde Türkiye çekim noktası olacak
Acıbadem Üniversitesi Üniversitesi İleri Düzey Simülasyon ve Eğitim Merkezi (CASE)’in kendi alanında 3 büyük merkezden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alhan, bir başka önemli konuya daha dikkat çekti ki o da; bu tip merkezlerin sağlık eğitiminde Türkiye’yi bir seçenek haline getirmesi. Gerek alt yapı gerekse kendi alanında birikimiyle ön plana çıkmış deneyimli uzmanlar var olması nedeniyle bundan sonraki süreçte, yabancı hekimlerin eğitim almak için Türkiye’yi seçeceklerini söyleyen Prof. Dr. Cem Alhan, bugün Türk hekimlerin yabancı doktorlara eğitim verir konuma gelmiş olmalarının gurur verici olduğunu söyledi. Önceden Türk doktorlar yabancı ülkelere gidip yabancı hekimlerden eğitim alırken artık Türkiye’deki hekimlerin yabancı meslektaşlarına işin inceliklerini ve yeniliklerini anlatır hale geldiğini belirtti.

Anahtar Kelimeler: