Roche davası ertelendi

İSTANBUL (İHA) - SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alındığı iddialarına ilişkin Roche yetkilileri hakkında açılan davaya bugün devam edildi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ertelerken, bir dahaki celsede, açılan yeni dava ile bu davanın dosyasının birleştirilmesi görüşülecek.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Roche'un ihalelerden Sorumlu Satış Müdürü ve müşteki sanık Veysi Mungan'ın da aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık katıldı. Mahkeme Başkanı, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporun dosyaya konulduğunu belirtti. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda, Neorecormon 2000 IU ve Eprex ilaçlarının farmakolojik ve endoksiyon açısından eş değer olup olmadıklarının anlaşılmadığı ifade edildi. Raporun sonuç kısmında ilaçların biobenzer ilaçlar olarak ifade edildiğini ve aynı hastalıklarda kullanıldığı belirtildi. Ancak organizmada emilme, dağılma, parçalanma ve atılma süreleri bakımından farklı oldukları, buna göre 2 ilacın buna bioeş değer olup olmadıklarını belirlenemeyeceği belirtildi. Ancak resmi onay almış laboratuvarlarda uzun süreli hastalar üzerinde incelendikten sonra anlaşılabileceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Sanıklardan Orhan Canpolat ise Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda ilaçların bioeşdeğer olup olmadığının tam olarak anlaşılamadığı, bunun için uzun süreli kliniklerde incelenmesi gerektiğini belirtti. Sanık avukatlarından Aydın Metin ise "Roche hakkına açılan yeni soruşturmanın birleştirilme talebi ret edilmelidir. Çünkü yeni açılan dosyanın farklı bir soruşturma olup buradaki sanıklarla herhangi bir ilgisi yoktur. Dosyaların birleştirilmesi kararı uzatacaktır ve sanıklara zarar verecektir. Bundan dolayı dosyaların birleşmesini istemiyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti duruşmayı, dosyadaki eksiklikleri giderilmesi ve Roche hakkında açılan yeni dava ile bu davanın birleştirilmesini bir dahaki duruşmada görüşmek üzere erteledi.