ROJ TV için cezai kovuşturma istemi

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı, Danimarka polisi ve ilgili diğer yerel makamlara, terör örgütü yayın organı ROJ TV'nin örgütle yakın ilişkisini gösteren bilgi, belge ve kasetlerin yanı sıra yayınları içerisindeki tehdit, tahrik ve şiddete teşvik içerikli açıklamaların metinlerinin yer aldığı dosyaları iletilerek, ROJ TV'ye karşı cezai kovuşturma başlatılmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bir soruya verdiği yazılı yanıtta, terör örgütünün yayın organlarının İngiltere ve Fransa'da kapatılmasının ardından Danimarka'dan yayın lisansı temin etmeye çalışacağına dair duyumların alınması üzerine, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği tarafından Danimarka Dışişleri Bakanlığı nezdinde Şubat 2004'te yazılı ve sözlü girişimlerde bulunulduğunu ve terör örgütünün propagandasını yapacak bir TV istasyonuna yayın lisansı verilmemesinin talep edildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

ROJ TV'nin 1 Mart 2004 tarihinde yayınlarına başlamasının hemen ardından Danimarka Dışişleri Bakanlığı nezdinde tekrar girişimde bulunulduğunu ve yayın lisansının

iptalinin talep edildiğini açıklayan Tan, Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yanıtta 'Konunun bağımsız bir kurum olan Danimarka Radyo Televizyon Kurumu'nun sorumluğunda bulunduğu, lisansın iptal yetkisinin de bu kuruma ait olduğunun vurgulandığını' belirtti. Tan, daha sonar şunları kaydetti:

"Söz konusu gelişme üzerine ROJ TV'nin terör örgütüyle bağlantısını gösteren bilgi, belge, kaset ve yayın çözümlerinden oluşan bir dosya Danimarka Radyo Televizyon Kurumu'na Kopenhag Büyükelçiliğimiz'ce iletilmiş ve yayın lisansının iptali konusundaki talebimiz yinelenmiştir. Anılan kurumdan müspet bir yanıt alınamamıştır.

Danimarka polisi ve ilgili diğer yerel makamlara ROJ TV'nin terör örgütüyle yakın ilişkisini gösteren bilgi, belge ve kasetlerin yanı sıra yayınları içerisindeki tehdit, tahrik ve şiddete teşvik içerikli açıklamaların metinlerinin yer aldığı dosyalar iletilerek, ROJ TV'ye karşı cezai kovuşturmanın başlatılması istenmiştir. Konu halen, Danimarka ilgili güvenlik makamlarınca incelenmektedir."

Reklam
Reklam