Roma dönemi'ne ait ilk hamam bulundu

KARABÜK (İHA) - Karabük'ün Eskipazar İlçesi'nde geçen yıl yüzey araştırmaları başlatılan Hadrianapolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yardımcı Doçent Dr. Ergün Laflı başkanlığındaki kazı ekibinin yaptığı çalışmalarda, Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemine ait birçok önemli bulguya rastlandı. Kazı Başkanı Laflı, kazının amaçlarını, Paphlagonia Bölgesi ile Anadolu Karadeniz'i arkeolojisi ve eskiçağ tarihini daha derinlemesine incelemek, bölgenin eskiçağdaki yerleşim düzenini anlamaya çalışmak, Yunan-Roma dünyası ile olan bağlantısını ve antikçağ dünyasındaki yerini kavramak olarak açıkladı. Laflı, kazı ekibinin bu yıl 4 ana alanda toplandığını belirterek, "Bunlar, yapılan kazılar sonucu tespit edilen hamam, Erken Bizans Dönemi'ne ait A Kilisesi, B Kilisesi ve mozaikli yapıdır. Yapılan kazı çalışmalarında bulunan Genç Roma Dönemi'ne ait hamamın Batı Karadeniz Bölgesi'nde şimdiye kadar bulunan ilk hamam olduğunu tespit ettik. Bu bulgu, bölgenin geçmişi açısından oldukça önemli. Bu hamam bize gösteriyor ki burası bir köy değil bir kent idi. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda hamamın 5 ana mekanını ortaya çıkardık" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dr. Ergün Laflı ayrıca, 2003 yılında Karadeniz Ereğli Müzesi tarafından yapılan kurtarma kazıları sırasında çıkartılan Erken Bizans Dönemi B Kilisesi'nde, M.Ö. 6. yüzyılın ilk yarısına ait, dünyada çok az örneği bulunan ve İncil'de isimleri geçen Dicle, Fırat, Geon ve Phison ırmaklarının ikonografik anlamda tasvir edildiği taban

mozaiklerinin, Erken Bizans Dönemi mozaik sanatına önemli bir ışık olacağını belirtti.

Kazı çalışmalarını Karabük Valisi Cemalettin Sevim ile birlikte inceleyen Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2004 yılında bakanlık nezdinde yaptıkları girişimlerin neticesinde çalışmaların başladığını belirtirken, bundan sonra da çalışmaların sezon boyunca devam edeceğini söyledi.

Bölgenin kültürü ve turizmi açısından son derece önemli bir çalışma olduğuna dikkat çeken Şahin, "Hocamız başkanlığındaki heyet, kazı çalışmalarına bir taraftan devam ederken, diğer taraftan da arkeolojik alanın tespitini yapacak. Biz de o alanların kamulaştırma çalışmalarını yapacağız. Ayrıca burada kuracağımız bir kazı evi ile bu alanın korunmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Vali Cemalettin Sevim de, "Böylesine önemli bir tarihi bulguyu dünya mirasına kazandırmaktan mutluluk duyuyorum. Bu eserler, dünyanın ortak mirası ve bunları hep birlikte dünya mirasına kazandıracak ve koruyacağız. Hocalarımızın yaptığı çalışmalarda bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirecek ve onların sorunlarını aşacağız" dedi. İnsanlığın 10 yıl önce yerden ısıtmalı kalorifer sistemini kullanmaya başlamasını yeni bir bulgu gibi övünç kaynağı yaptığına dikkat çeken Vali Sevim, "Ancak burada çıkan hamam kalıntılarında görüyoruz ki insanlık yüzyıllar önce bu sistemi kullanmış. Bu da bize ne kadar köklü bir tarihe ve medeniyete sahip topraklar üzerinde yaşadığımızı gösteriyor" diye konuştu.