Roma'daki Diplomasi Festivali'nde Türkiye konuşuldu

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, "Türk ordusu, Fırat Kalkanı Operasyonu'yla önemli bir alanı DEAŞ'tan temizledi ancak uluslararası medya buna sessiz kaldı. Öte yandan, terör örgütü PKK-PYD'ye romantizmle (uluslararası medya) yaklaşılıyor." dedi.

İtalya'nın başkenti Roma'da bu yıl 8'incisi düzenlenen "Diplomasi Festivali"nin ilk gününde, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Esenli, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Valeria Giannotta ve Luiss Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Germano Dottori'nin katıldığı Yabancı Basın Derneğindeki seminerde Türkiye ve bölgesindeki gelişmeler ele alındı.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Esenli, Türkiye ve çevresinin 1970'li yıllardan itibaren siyasi, ekonomik ve sosyal olayların merkezinde yer aldığını ve bu nedenle bunların ister istemez Türkiye'ye de etkileri olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye'nin ilginç bir ilişkisi olduğuna dikkati çeken Esenli, "Avrupa sınırları ve savunması, Balkanlar'dan ya AB sınırı nereden geçiyorsa oradan başlamıyor, Türkiye'nin sınırlarından başlıyor." dedi.

Esenli, uluslararası toplumun Halepçe katliamında Irak'ta Saddam Hüseyin'e, Suriye'de Hama'daki katliamdan ötürü Beşşar Esed'e zamanında gerekli tepkileri göstermiş olması halinde bugünlere gelinmemiş olunabileceğini söyledi.

Murat Salim Esenli, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'ın yenilgiye uğratılması konusunda uluslararası medyadaki yaklaşımı eleştirerek, "Türk ordusu, Fırat Kalkanı Operasyonu'yla önemli bir alanı DEAŞ'tan temizledi ancak uluslararası medya buna sessiz kaldı. Öte yandan, terör örgütü PKK-PYD'ye romantizmle (uluslararası medya) yaklaşılıyor." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

- İtalyanlara Battisti örneği

Esenli, Türkiye'nin, 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasında ABD'de yaşayan Fetullah Gülen ve ona bağlı hareketin olduğuna dair net kanıtlar içeren dosyayı Amerikan makamlarına ilettiğini hatırlatarak, "Adalet Bakanlığımız, tüm kanıtları ortaya koyarak, bu kişinin iadesini istedi. Bunun, İtalya'nın Brezilya'da bulunan eski aşırı solcu militan Cesare Battisti'nin iadesini istemesinden bir farkı yok. Biz de bu zatı alıp, kendi mahkemelerimizde yargılamak istiyoruz." diye konuştu.Soğuk Savaş döneminden en çok çeken ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Büyükelçi Esenli, "Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile uzun bir sınırımız vardı. O dönemki riskler yüzünden savunmaya yaptığımız harcamalar nedeniyle gelişimimiz yeterli seviyede gitmedi. Bu yüzden biz geçmişe geri dönmek istemiyoruz. Diyalog istiyoruz. Nitekim, bölgemizdeki sorunların üstesinden gelinmesi açısından da diyalog kurulması gerekliliği var." değerlendirmesinde bulundu.

Akademisyen Valeria Giannotta da 2009'dan bu yana Türkiye'de yaşadığını ve son dönemde de Türkiye ile İtalya arasında sık sık gidip geldiğini ve her defasında İtalya'daki çevresinin kendisine "Neden oraya gidiyorsun?" gibi tepkilerle yaklaştığını belirterek, Türkiye'de yaşamayanların, pek çok şeyi yanlış anladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Giannotta, Türkiye'nin geçen yıl özellikle de 15 Temmuz hain darbe girişimiyle acı dolu bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, "Bu darbe girişiminde hiçbir şey düzmece değildi. Bu darbe girişimi FETÖ tarafından yapıldı. Türkiye'de yaşamayanlar bunu anlayamıyor." dedi.