Romanlar Meclis'te

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Romanlar'ın yeni Anayasa ile ilgili taleplerini partisinin yetkili kurullarına...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Romanlar'ın yeni Anayasa ile ilgili taleplerini partisinin yetkili kurullarına ileteceğini ve bu kurullarda değerlendireceklerini söyledi.

Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu, Roman dernekleri temsilcilerini dinledi. İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır başkanlığındaki heyet, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı da ziyaret etti. Elitaş, TBMM'nin görevinin 780 bin kilometrekarelik vatan toprağında yaşayan 75 milyon vatandaşın dertleriyle ilgilenmek, bir kişi veya bin kişi, şahsi veya toplumsal problemler varsa onları dinlemek, yetkili kurullarda görüşmek ve çözüm bulmak olduğunu söyledi. Elitaş, "AK Parti grubu olarak biz bu tekliflerinizi yetkili kurullarımıza vereceğiz ve değerlendirmelerimizi yapacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Önceki dönemde Faruk Çelik başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayları hatırlatan Elitaş, "Sizlerle ilgili görüşmeler yapıldı. Hatta Vatandaşlık Kanunu'nda kimliksiz vatandaşlarla ilgili çok önemli bir düzenleme yaptık. Kanunda bir değişiklik yaptık, nüfuz cüzdanı alımıyla ilgili meseleleri de gündeme getirdik. O konuda sizin haklı talepleriniz TBMM üyeleri tarafından dikkatle dinlenmeli, hayata geçirmek için de gayret gösterilmeli. Bunu biz yetkili kurullarımıza ileteceğiz ve orada değerlendirilecek"

diye konuştu.

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, eşit vatandaşlık ve pozitif ayrımcılık taleplerini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilettiklerini belirterek, taleplerini içeren dosyayı Elitaş'a sundu. Roman toplumunun yeterince tanınmadığını ve her partinin kendi içinde bu konuda komisyon kurmasını istediklerini belirten Cıstır, sosyolojik ve dezavantajlı yapılarının algılanması konusunda de beklentileri olduğunu söyledi.

"BUGÜN ROMANLAR İÇİN MİLAT"

Reklam
Reklam

Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ise, "Daha önce Romanlar'a kimse neren ağrıyor diye sormamış, ama herkes Romanlar'ın doktoru olmuş. Biri 'senin başın ağrıyor' demiş, diğeri 'senin karnın ağrıyor' demiş. Bugün gelinen noktada milletin içinden çıkmış, milletin temsili noktasında arkadaşlarımızın Anayasa Komisyonu'nda dinlenmesi Türkiye için bir milattır. Her şey kanunlarda eşit ama insanların kafalarında eşit değil. Yakıştırmalar ve yaftalar var. Bunların devletin eliyle temizlenmesi esastır" şeklinde konuştu.

Aktivist Çingene Mualla Akkurt, hükümetin Romanlar'la ilgili açılımının çok güzel bir girişim olduğunu belirterek, "Yani biz kendimizin de artık bir vatandaş olduğumuzun ve bir şeyler isteme hakkımız olduğunu düşünmeye başladık" dedi.

Romanlar'ın kendilerinden utandırıldıklarını ve 'buçuk' denildiğini belirten Akkurt, "Biz buçuk olduğumuza inanmıyoruz. Biz insanların özenecekleri bir kültürüz; bırakıp gidebiliyoruz, mal mülk için çırpınmıyoruz, sorunlarımızın üstesinden geliyoruz. Ama içinde isteme kültürü yoktu. Şimdi Roman açılımı bunu getirdi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"DEVLETLE VATANDAŞ ARASINDAKİ SAKLI KALMIŞ KÜSKÜNLÜKLER"

Bunun üzerine Mustafa Elitaş, "Türkiye'deki bütün demokratik açılımlar kimin ne olduğunu hissetme imkanının ortaya çıktığı, vatandaşlarımızın bu ülkede 75 milyon vatandaşın birinci sınıf algılanma ihtiyacının var olduğunu ve devletle vatandaş arasında saklı kalmış küskünlükler ortaya çıktı, barış ilan etmeye başladık" ifadelerini kullandı.

Akkurt ise, "Bunun altının doldurulması gerekiyor. Yapılan çalıştaylar ve sempozyumlar bu altı doldurmaya yetmedi. Çingenelerle ilgili ulusal bir politikanın olması gerekiyor. Onlara dair bir şeyler olsun ki, eylem planı da olsun. Çünkü bize uzun zamandır yapılan bir ayrımcılık var. Unutulmuş bir halk yaratmak ne demek? Bizim kendimizden utanmamızı sağlamak ne demek?" dedi.

Akkurt ayrıca, Roman mahallelerindeki kentsel dönüşümle barınma hakkının zedelendiğini de belirterek, "Bizim yan yana olma kültürümüzü alıp apartmanlara soktuğunuz anda bizim kültürümüz gider, yerinde iyileştirme gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: