"Romanlarla Tanışmak Ve Çalışmak" Çalıştayı

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, "Belli grupların dışarıda tutulması, dışlanması, toplumdan ayrıştırılması, bize hiçbir zaman fayda getirmez"

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, "Belli grupların dışarıda tutulması, dışlanması, toplumdan ayrıştırılması, bize hiçbir zaman fayda getirmez" dedi.

Bozoğlu, Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğünce, Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Romanlarla Tanışmak ve Çalışmak" çalıştayında yaptığı konuşmada, Romanlar'ın eğitime başlamasından ziyade eğitime devam etmesinde sorunlar olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmalarda Romanlar arasında okuma - yazma oranının düşüklüğünün ortaya çıktığını ifade eden Bozoğlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Aynı kentlerde, aynı kasabalarda ve aynı şehirlerde yaşadığımız Roman kardeşlerimizin en önemli sorununun eğitim olduğunu görüyoruz. Edirne'de bir mahallede yaptığımız incelemelerde toplumun yüzde 50'sinin okur - yazar olduğunu öğrendik. Yüzde 1 oranında da yüksek okula devam rakamlarını görüyoruz. Bu yönüyle baktığımızda toplumun refah seviyesini ve diğer alanlarla ilgili sorunları çözecek olan eylemin eğitim sürecine katılımla ilgili eksikliğin hızlı bir şekilde tamamlanmasıdır.

İnanıyorum ki bu soruna hızlı bir şekilde çözüm üreteceğiz. Roman çocuklarımızın okula başlamasında herhangi bir problem yok. Ancak eğitime devamla ilgili problemleri var. İlköğretimden sonra orta öğretim ve liseye devamla ilgili yaşanan sorunu da hep birlikte el ele vererek yapacağımız projeler ile aşacağız."

-"Yetenek diplomayla desteklenmeli"-

Eğitimle taçlandırılan yeteneğin değerli olduğunu kaydeden Bozoğlu, "Roman çocuklarımızın üstün yetenekleri var. Müzik yetenekleri çok üst düzeyde ve bunu en başarılı şekilde ifade edebiliyorlar. Biz diyoruz ki bu yetenek eğitimle, diplomayla desteklenmeli yoksa bu yetenek kalıcı ve sürdürülebilir, bizi hayata katan ve hayattaki yarışla bizi üstün kılacak yetenek olarak karşımıza çıkmıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Romanlar'ın eğitimin haricindeki barınma ve istihdam sorunlarıyla ilgili de ilgili bakanlıkların sürekli projeler üreterek çözüm arayışında olduklarını ifade eden Bozoğlu, şöyle devam etti:

"Hepimizin ortak yönü, bizi bir kılan, insan olma paydasında eşit insanlar ve eşit vatandaşlar olarak sorunlarımıza birlikte çözüm üreteceğiz. Çünkü bu ülkede farklılıkları, zenginlikleri ve sahip oldukları insan gücünü iş yaşamına katabildiğimiz oranda güçlü olacağız.

Çünkü var olan ekonomik gelişmişliği devamlılığı ve sürdürülebilirliği ancak sosyal sermayenin iş gücüne katılımı ve nitelikli iş gücüne sahip olmayla mümkün olacaktır. Buda ülkemizdeki insanımızın kadınımızın, erkeğimizin, gencimizin ve yaşlımızın tüm kesimlerimizin aynı ve eşit oranda katılımlarıyla bunu sağlayabileceğiz."

-"Ayrıştırma fayda getirmez"

Toplumda birliktelik olduğu zaman sorunların çözüleceğine vurgu yapan Bozoğlu, "Belli grupların dışarıda tutulması, dışlanması, toplumdan ayrıştırılması bize hiçbir zaman fayda getirmez. Bir birimizi daha fazla dinler ve anlarsak sorunlarımıza daha kolay çözüm getirebileceğimize inanıyorum. Biz kurum ve kuruluşlar olarak devletimizin herkese eşit olarak sunduğu, yaşama, okuma, barınma, eğitim gibi hakları vatandaşlarımıza sunmanın öncüleriyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Kırklareli Valisi Mustafa Yaman da, Romanlar'ın hayatlarında sürekli sevgiyi, neşeyi ve barışı diri tutmaya çalıştıklarını belirtti.

Yaman, devletin son yıllarda, Romanlar'a yönelik her türlü ayrımcılık ve dezavantajlı durumu ortadan kaldırmak için uğraş verdiğini söyledi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise, bir insanın vücudu gibi toplumun da dokunulması, olgunlaştırılması, işlenmesi ve bütünleştirilmesi gereken çok hassas noktaları bulunduğunu kaydetti.

-"Türkiye'de 4 milyon civarında roman vatandaş yaşıyor"

Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Monitörü Hacer Foggo, Türkiye'de büyük bölümünün İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Adana, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kırıkkale ve Balıkesir'de 4 milyon civarında Roman vatandaşın yaşadığının tahmin edildiğini belirtti.

Foggo, Romanların sosyal yaşamları sadece kendi yaşadıkları bölgelerle sınırlı olduğu için Roman mahallelerine sosyal merkezler kurulması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Lüleburgaz Roman Mehteran ekibi gösteri sundu. Çalıştay, bugün sona erecek.

Reklam
Reklam

Muhabir: Özgün Tiran / Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz