Romanya

Romanya’da güçlendirilmiş kiliseler ve boyanmış manastırlar, bozulmamış bir çevrede asilce boy gösteriyor.

Şehirlerde Anglosakson geçmişini hissederken başkent Bükreş’te modern zamanın enerjisine kapılmamak imkansız. Ülkenin resmi dili Romence ve nüfusu ortalama 21.8 milyon civarında.

Romanya’nın geçmişten günümüze kadar ulaşmış güzel ve etkileyici kalıntıları, ülkenin şehirleri gelişirken bile hiç el değmemiş ve bozulmamış bir şekilde durmaya devam ediyor. Elle sürülmüş toprakların, koyunların durduğu trafiğin ve ev yapımı erik konyağının memleketi Romanya’da Karpat Dağları ziyaretçilerine unutulmaz kayak ve yürüyüş imkanı sunarken gotik mimarisi Transilvanya’nın Anglosakson kentlerinde sizi tarihte yolculuğa çıkarmak için bekliyor. Avusturya - Macaristan İmparatorluğu mirasları ve tabii ki bir çok Kazıklı Voyvoda’dan ilham almış Drakula efsaneleri ülkeye mistik bir hava vermeye devam ediyor.

Reklam
Reklam

Bucovina’da Karpat Dağları’nın eteklerine yerleşmiş Unesco Listesi’nde yer alan boyalı manastırlar Romanya’nın kendine özgü Latin esintileri barındıranOrtodoks geleneğini gururla sergiliyor. Kiliseler onları çevreleyen doğayla uyum içinde baş döndürücü renkleriyle ve şaşırtıcı detaylara sahip freskleriyle İncil’de yer alan hikayelerden 15. yüzyıl Bizans kuşatmasına kadar bir çok şeyi adeta kitap gibi anlatıyor. Humor, Sucevita ve Voronet Manastırları, Moldovyalı Prens Büyük Stephan’ın dehası olmakla birlikte sonradan azizlik mertebesine yükseltilmesinin de en büyük sebepleridir.

Karpat Dağları’nın sıkı kadim ormanları; kurtları, ayıları, vaşak ve yaban domuzları, sarp dağ platoları, işaretlenmiş patikaları ve sizi sıcak tutacak kabinleriyle adeta Grimm Kardeşler’in hikayelerinden fırlamış gibi. Burada yürüyüş yapmak bu güzellikleri iyice deneyimleyebilmek için en güzel yol. Burada Romanya’nın en iyi rehberleri eşliğinde unutulmaz maceralar yaşayabilirsiniz.

Transilvanya’da kayalık bir uçurumun yamacında asılı gibi duran Bran Kalesi sisli ve sık ormanlara yukarıdan bakıyor. Kalenin dışı şu zamana kadar gördüğünüz bütün korku filmlerinin birleşiminden oluşmuş gibi. Ancak korkunç olmaktan ziyade heybetli bir görünüme sahip. Efsanelere gör Kazıklı Voyvoda kısa bir süre buraya hapsedilmiş.

Reklam
Reklam

Bakış açınıza bağlı olarak Bükreş’te bulunan modern ve devasa parlamento sarayı ya diktatörlüğün geçici şaşasını yansıtması ya da Roman işçiliğinin ve materyallerinin adeta bir şov yapması olarak görülebilir. Bize göre ikisinde de biraz mevcut. Unutmamak gerekir ki bu bina Romanya’nın dünyanın en büyük yapıları yarışmasına giriş bileti olmuş, Taj Mahal ve Pentagon ile rekabet etmiştir.

Paket taşlı sokakları, ihtişamlı renkli barok meydanları, gece hayatı ve sergileriyle Sibiu sizi hemen etkileyebilecek bir şehir. Kaldırımdaki kafeleri, mumışığında gulaş yiyebileceğiniz otantik restoranları ile geceleri oldukça keyifli bir yer olan Sibiu her ay farklı bir Avrupa Kültür Başkenti’ni konuk ederek müzik festivalleri ve film gösterimleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Avrupa kıtasında 2800 km boyunca aktıktan sonra Romanya’ya kadar gelen Danube Nehri ülkenin doğusunda yer alıyor ve buradan sonra artık Karadeniz’e dökülüyor. Danube Deltası uluslararası bir çevresel korumanın altında bulunuyor. Bu bölge her türden ve renkten balık için adeta bir sığınak. Kuşlar için de oldukça özle bir bölge olduğunu söylemeliyiz. Bu bölge, şahin, beyaz kuyruklu kartal, büyük beyaz akbalıkçıl, mavi kuzgun gibi bir çok nadide türe ev sahipliği yapıyor.

Reklam
Reklam

Koyu renkli iğneler gibi ormanlık tepelerden yükselen muhteşem ahşap Maramureş Kiliseleri Romanya’nın kuzey kesiminde bulunuyor. Gotik bir tarza sahip bu zarif yapıların içleri de oldukça etkileyici. İncil’den hikayelerin anlatıldığı fresklerin boyalı olduğu kiliselerin iç cephelerinin tarihi 14. yüzyıla kadar dayanıyor. Pazar günü köylüler geleneksel kilise kıyafetlerini giyip hala devam etmekte olan ayinlere katılıyor.

Romanyalıların geleneksel yemeklerinden olan ve güçlü bir akşamdan kalma tedavisi olduğu söylenen “Ciorba” ya da mısır, krema ve peynir ile yapılan “Mamaliga” mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında. Ülkenin her yerinde sokakta satılan “Covrigi” ise açlığınızı bastırmak için bire bir. Oldukça kuvvetli bir alkollü içecek olan Tuica’nın geleneksel olanı erikten yapılıyor ancak başka meyvelerden yapılmış olanlarını da bulmak mümkün.

Haziran ve ağustos arası güneşli ve sıcak geçen bir dönem. Yerel halk yaz için Karadeniz kıyılarına gitmeyi tercih ediyor. Kaleler, müzeler, su parkları ve spalar açık ve oldukça da yoğun oluyor. Nisan, mayıs ve eylül, ekim ayları bazı etkinlikler kapalı oluyor ancak doğa, bahar ve sonbahar mevsimlerinde oldukça renkli oluyor. Danube Deltası’nda kuş gözlemciliği için en iyi zaman mayısın sonları. Kasım ve mart ayları arasında kayak sezonu oldukça keyifli oluyor. Braşov ve Sibiu gibi romantik şehirler karlar altında oldukça etkileyici görünüyor. Daha küçük kentlerdeki etkinlikler kapalı ya da sadece hafta sonları çalışır durumda olabiliyorlar.

Reklam
Reklam