"Romanya, Türkiye'nin ticari partneridir"

ANKARA (İHA) - Romanya Ulaştırma, İnşaat ve Turizm Bakanı Radu Mirecea Berceanu, Türk müteahhitlerini Romanya'ya davet ederek, "AB'den 30 milyar Euro kaynak ile desteklenen çok büyük projelerimiz var Türk inşaatçıları Romanya'ya çağırıyoruz" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Romanya'nın, Türkiye'nin Doğu Avrupa'daki en büyük ticaret partneri olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'yi ziyaret eden Romanya Ulaştırma, İnşaat ve Turizm Bakanı Radu Mircea Berceanu ile Bakanlık makamında biraraya geldi. Ziyarete ilişkin açıklama yapan Bakan Yıldırım, Türkiye ve Romanya arasında çok tatminkar düzeyde seyreden siyasi ilişkiler, ticari ve ekonomik alanda da ilişkilerin gelişmesine de uygun zemin hazırladığını söyledi. Türkiye ile Romanya arasındaki dış ticaret hacminin hızla artmakta olduğuna dikkat çeken Yıldırım, 2005 yılında bir milyar 781 bin dolar ihracat, 2 milyar 268 bin dolar ithalat olmak üzere toplam 4 milyar 49 bin dolar dış ticaret hacminin yakalandığını kaydetti. "Romanya Türkiye'nin Doğu Avrupa'daki en büyük ticaret partneridir" diyen Yıldırım, ziyaret çerçevesinde konuk bakan ile iki ülke arasındaki mevcut ulaştırma ilişkilerini gözden geçirme ve geleceğe yönelik işbirliği olanaklarını görüşme imkanı bulduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Konuk Bakan Berceanu ise, Türkiye'nin Romanya için çok önemli bir partner olduğunun altını çizerek ticari ilişkiler bakımından Türkiye'nin 4. sırada geldiğini AB dışındaki ülkeler içinde ise ilk partner olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin dengeli bir seyir izlediğini anlatan Berceanu, dış ticaret hacminin en kısa sürede 5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti. Türkiye ziyareti kapsamında Türk Müteahhitler Birliği ile de bir görüşeceklerini söyleyen konuk bakan Romanya'daki Türk yatırımcıların sayısının çok olduğunu ve kendilerinin gösterdiği performanstan memnun olduklarını ifade etti. Türk yatırımcılarının Romanya'daki inşaat sektöründe gösterdikleri çalışmaların altını çizen konuk bakan Berceanu, "Türk inşaatçılarını Romanya'ya çağırıyorum. 10-15 yıl içerisinde çok büyük projeler gerçekleştireceğiz. 3 bin kilometre otoban yapacağız ve ulusal yolların tamamını elden geçireceğiz. Demiryollarının da tekrar yapılması gerekiyor. Ayrıca 2007-2013 yılları arasında AB'den bu yatırımlar için 30 milyar Euro civarında destek alacağız. Devlet kaynağının da buna eklenince çok büyük bir miktar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İki ülke arasındaki ilişkilerin zamanla çok daha ilerleyeceğini anlatan Berceanu, Türkiye'nin AB'ye üye olduğu zaman Türkiye'nin eski partneri olarak yola devam edeceklerini kaydetti. Berceanu, ayrıca Bakan Yıldırım'ı Romanya'ya davet ederek Tuna nehri kıyısındaki limanları gezdirmek istediğini bildirdi. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım Berceanu'ya Kütahya porselenden fincan takımı hediye ederken Konuk Bakan Berceanu ise Romanya'nın ünlü seramik işlemeli biblosunu hediye etti. Konuşmaların ardından Türk ve Roman heyetler çalışmalarına devam etti.