2013 Kültür Başkenti Eskişehir, Türk devlet ve topluluklarının önde gelen sanatçılarının ardından Romanya’nın Medgidia (Mecidiye) şehrinden gelen halk dansları topluluğu ‘Pandelaşul’ü konuk etti. Eskişehir’in yöresel halk oyunlarının da sahne aldığı gösteri izleyenlerden tam not aldı.
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Romanya’nın önemli halk dansları topluluğundan biri olan Pandelaşul grubu sahne aldı. Grubu, Eskişehir bölgesinden halk dansları toplulukları yalnız bırakmadı. Odunpazarı Belediyesi, Bilecik Üniversitesi ve Kütahya Halk Eğitim Merkezi halk dansları topluluklarının oluşturduğu 30 kişilik karma ekip de, kendi yörelerinin oyunlarından örnekler sergiledi. Karma ekibin sunduğu gösterinin koreografisini Osmangazi Üniversitesi Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Gökhan Ülker yaptı.
Gösteri öncesi konuşma yapan Romanya Büyükelçisi Onofrei, Vali Dr. Kadir Koçdemir ile önceden yaptıkları görüşme sayesinde Romanya Milli Günü'nü Eskişehir’de de kutlama imkânı bulduklarını söyledi. Onofrei, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmayı hak ettiğini düşündüğünü söyleyerek, “Çünkü burada Türk tarihi yaşıyor, tüm enerjisini kente yayıyor. Sizler Yunus Emre’nin torunlarısınız. Ama Yunus Emre sadece sizin şairiniz değil, tüm kâinatın şairidir. Eskişehir olarak aynı zamanda modernliği de temsil ediyorsunuz. Kısa süre önce kentinize yaptığım bir başka ziyarette, büyük bir endüstriyel potansiyel olduğunu da gördüm.” dedi.
İsmini bir Romen halk dansından alan ve Romanya Milli Günü kutlamaları çerçevesinde Türkiye’ye gelen Pandelaşul grubunun yaklaşık bir saat süren gösterisi, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Romanya’nın sekiz ayrı bölgesinin halk oyunlarını sergileyen Pandelaşul grubunun, Eskişehirli izleyicilere bir de sürprizi oldu. Grup son gösterisinde salonda Karadeniz ezgileri eşliğinde horon tepti. Programın son sürprizi olarak ise Romen ve Türk ekipleri Eskişehir yöresi halk oyunlarını beraber oynadı, sahnede hep bir ağızdan ‘Eski Dostlar’ isimli şarkı seslendirildi.
Gösterinin koreografı ve grup lideri Viorel Prodan, Mecidiye şehrinde Romenlerle birlikte yaşayan topluluklar içinde en fazla sayıya Tatarların sahip olduğunu hatırlattı. Eskişehir’de gerçekleştirdikleri gösterinin Romanya ile Türkiye arasındaki dostluğun ürünü olduğunu dile getiren Prodan, “Eskişehirlilere saygılarımızı, sevgilerimizi sunuyoruz. Onları da Romanya’ya bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz