Romatizma ihmale gelmiyor

SAMSUN (İHA) - İnsanlar, romatizmal hastalıklarından kurtulmak için başta kaplıca, çamur ve besin tedavilerine yönelirken, hastalığın ihmale gelmediği, tedavi edilmemesi halinde ciddi rahatsızlıklara yol açtığı bildirildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Cantürk, eklemlerde şişlik ve sıcaklık hissedilmesinin romatizmanın habercisi olduğunu, her yaşta görülebildiğini ve tedavide gecikilmemesi gerektiğini söyledi.

Romatizmaya sanıldığı gibi sıcak ya da soğuk havanın neden olmadığını belirten Prof. Dr. Cantürk, savunma mekanizmasındaki bozuklukların romatizmaya neden olduğuna dikkat çekti. Cantürk, "Normalde sağlıklı yaşam için gerekli olan bağışıklık sistemi, dokuları bakteri ve virüslerden koruyacağı yerde kendi eklem yapısını bakteriye benzeterek ekleme saldırır ve bunun sonucunda eklemde iltihap ve ağrı oluşmasına neden olur" dedi.

Reklam
Reklam

Nemli havalarda romatizmal ağrıların arttığını kaydeden Cantürk, romatizmanın beslenme veya kiloyla da bir ilişkisi olmadığına değinerek, "Sadece diz, kalça gibi yük taşıyan eklemler kilolu kişilerde zorlanır ve ağrıyı arttırır. Ayrıca normal insanlarda aşırı kilo uzun vadede diz ve kalçada kireçlenmeye sebeptir" diye konuştu.
Romatizmanın belirtilerinin, bir ya da birkaç eklemde ağrı, şişlik veya ısı artışı, sırt, bel ve kalçalarda ağrı, vücut hareketlerinde zorlanma (Örneğin öne doğru eğilme, başını çevirememe) ve sabah yataktan kalkarken tutukluk hissedilmesi olduğuna işaret eden Cantürk, şunları söyledi:

"Birçok romatizma çeşidi olduğu için tedavi; romatizmanın türüne, tutulan eklemin şiddetine, diğer organların durumuna ve laboratuar bulgularına göre yapılır. Romatizma, ağrı kesiciler, iltihabı azaltan ilaçlar ve savunma mekanizmasını güçlendiren ilaçlar ile tedavi edilir. Hastanın eklemlerinin iltihap durumuna göre çeşitli fizik tedavi programları verilir. Elektroterapi ve egzersiz tedavide büyük önem taşır. Hastaya evde yapacağı egzersizler öğretilir. Egzersizler, kasların gücünü korumasını ve esnekliğini sağlar. Romatizmanın ilerlemiş hallerinde şekil bozuklukları veya eklem hareket kabiliyetinin aşırı azaldığı durumlarda protez takılması için cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabilir. Gut hastalığında olduğu gibi kandaki ürik asit seviyesini düşürmek amacıyla hastaya diyet uzmanı tarafından diyet verilebilir veya aşırı kilolu olan hastalarda diz gibi yük taşıyan eklemler üzerinden yükü azaltmak amacıyla zayıflama diyeti verilebilir. Romatizmal hastalıkları bulunanlar mutlaka doktora başvurmalı ve hastalığına uygun tedavi şeklini öğrenmelidir."

Reklam
Reklam