Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Dr. Yasin Tekin, ‘Romatoid Artrit’ klinik durumuna ve hastalığın ilerleme şiddetine göre günlük yaşam aktivitelerinin ciddi olarak kısıtlanmasına neden olabilir, çalışan insanda da ciddi işgücü kaybına yol açabilir” dedi.
‘Romatoid Artrit’in en sık görülen iltihabi eklem hastalığı olduğunu söyleyen Dr. Yasin Tekin “Eklemlerin iç yüzünü döşeyen ‘sinovyum’ adlı dokunun iltihabı ile başlar ve kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda harabiyet yapabilir. Giderek ilerleyen hastalık, eklemlerin yanında iç organları da etkileyebilir. Genellikle birden fazla eklemi tutar uzun sürelidir. Ancak ataklar arasında uzun süreli sessiz dönemler de görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık, kişiden kişiye de büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle genç-orta yaşlı erişkinlerin hastalığıdır ve kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür. Romatoid Artriti diğer eklem romatizmalarından ayıran en önemli özellik bazı laboratuar testleri ve hangi eklemleri tuttuğudur. RA genellikle el bileği ve elin birçok eklemini tutar, ancak tırnaklara yakın uçtaki eklemler (başparmak hariç) çok etkilenmez. Osteoartritte (kireçlenme) ise tam tersine tırnağa yakın bu eklemler hastalanır. Dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak eklemleri de tutulabilir. Boyun dışında omurganın diğer bölgelerinde tutulum nadirdir. Genellikle, vücudun her iki yanındaki eklemler birlikte hastalanır. Yani sağ elde birkaç eklem şişerse, büyük ihtimalle sol el eklemlerinde de şişlik ve hareket kısıtlılığı olacak demektir. Romatoid Artrit klinik durumuna ve hastalığın ilerleme şiddetine göre günlük yaşam aktivitelerinin ciddi olarak kısıtlanmasına neden olabilir, çalışan insanda ciddi işgücü kaybına yol açabilir.
Bağışıklık sistemi bozulmuştur ve vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş başlatır. Eklemlerde iltihap hücreleri toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler (enzim, antikor, sitokin) salgılanır. Romatoid Artrit sorununun kendisi anne karnında büyüyen bebeğe zarar vermez. Fakat Romatoid Artrit semptomları gebelik süresince gelişebilir. Romatoid Artritli kadınlarında düşük yapma, düşük ağırlıklı bebek doğurma riski düşük düzeydedir. Kadınların büyük çoğunluğu komplikasyon olmadan normal gebelik yaşayabilmektedir. Bununla birlikte Romatoid Artritte kullanılan kimi ilaçların doğum kusurlarına yol açma riski bulunmaktadır. Gebe kadınların veya gebe kalma düşüncesinde olan kadınların bu ilaçların kullanımı konusunda hekime danışmaları faydalı olacaktır. Uygun bir tedavi ve iyi bir doğum öncesi bakımla Romatoid hastası kadınlar da sağlıklı bebekler doğurabilirler. Romatoid artrit hastası kadınlar ve erkekler önce romatoid artrit konusunda uzman bir hekime görünmelidirler. Çünkü hastalık için alınan bazı ilaçlar ( metotreksat ve leflunomid içeren ilaçlar ) sperm problemlerine yol açabilir. Bu da doğum kusurlarına neden olabilir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz