Rosetta 'uzayda rüzgar' bilmecesini çözmeye çalışıyor

67P kuyruklu yıldızını izlemeye devam eden Rosetta uzay aracı, kuyruklu yıldız yüzeyinde rüzgar etkisiyle savrulmuş gibi gözüken toz birikintileri görüntüledi. Havasız uzay ortamında rüzgar etkisinin nasıl oluştuğu tartışılıyor.

Paul Rincon / BBC Bilim Editörü

6,4 milyar kilometre yol yapıp 67P kuyruklu yıldızına ulaşan uzay aracı Rosetta'nın gönderdiği görüntülerde uzayda rüzgarın varlığına işaret eden ipuçları, kafaları karıştırmıştı.

Kuyruklu yıldızın yüzeyinde toz birikintileri sanki rüzgar etkisiyle savrulmuş gibi görünüyor ve havanın olmadığı uzay ortamında rüzgar etkisinin nasıl meydana gelmiş olabileceği bilim insanlarını düşündürüyordu.

Ortaya atılan son teorilerin, kuyruklu yıldızdaki 'rüzgar etkisi'ni açıkladığı düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) projesi olan Rosetta'nın yöneticilerinden Stefano Mottola kuyruklu yıldız partiküllerinin ısınan kuyruklu yıldızdan çıkan gazların etkisiyle yüzeyden havalandıktan sonra kütle çekimiyle tekrar yüzeye indiği anda rüzgar etkisine benzer bir şekilde toz birikintilerini hareket ettirmiş olabileceğini söyledi.

ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen bir konferansta konuşan Mottola, kuyruklu yıldız 67P üzerinde 17 farklı noktada 'rüzgar etkisi'ne rastladıklarını, özellikle de kaya eteklerinde rüzgarla itilmiş gibi gözüken toz birikintileri tespit ettiklerini ifade etti.

67P kuyruklu yıldızı yüzeyindeki 'rüzgar etkisi' kayacık diplerinde sonlanıyor.

"Tozlar hep kuzeyden güneye doğru itilmiş gibi gözüküyor. Çok şaşırtıcı" diyen Mottola, yapılan incelemeler sonucunda görüntülerin rüzgar etkisine benzemesine karşın asıl nedenin daha karmaşık olabileceğinin altını çizdi.

Rosetta ekibine göre asıl neden 'sıçramalı düşüş' adını verdikleri partikül etkisi.

Mottola, teorilerini şu şekilde özetledi:

Reklam
Reklam

"Partiküllerin kuyruklu yıldız zeminine düşerek tozu kaldırdığı ihtimali üzerinde duruyoruz. Partiküllerin kütle etkisi rüzgar olmadan da toz sıçramalarına yol açabilir."

Philae'ye ne oldu?

Rosetta uzay aracı Kasım 2014'te 67P kuyruklu yıldızına ulaşmış ve aracın taşıdığı Philae modülü kuyruklu yıldız zeminine indirilmişti.

Ancak modül bir tepeciğin arkasında kaldığından, pillerini şarj etmek için ihtiyaç duyduğu güneş ışınlarını göremez hale gelmiş ve bir süre sonra modülden haber alınamaz hale gelmişti.

Ancak modülü fırlatan Rosetta uzay aracı hâlâ kuyruklu yıldızın yörüngesinde hareket etmeye devam ediyor ve Rosetta ekibine yeni bilgiler gönderiyor. Kuyruklu yıldız güneşe yaklaştıkça Philae'nin de pillerini şarj edecek güneş ışınlarına ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Anahtar Kelimeler: