Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğuyla ilgili tartışmalar sürerken, RTÜK tarafından 14 Avrupa ülkesi üzerinde yapılan araştırmada dizilerin ortalama 45 dakika sürdüğüne dikkat çekildi.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Çağdaş dünyada 20 dakikadan kısa, 60 dakikadan uzun süreli dizi yok. Dizi süreleri ortalama 45 dakika. Birçok dizinin ABD yapımı olduğu dikkate alındığında, ABD'de de durumun farklı olmadığı sonucuna ulaşabiliriz. Türkiye'de ise dizi süreleri 80-90 dakika veya daha uzun. Özetinin yayınlanmasıyla 2.5-3 saate kadar çıkıyor. Bir de reklamları eklediğinizde süre neredeyse 4 saate tırmanıyor. Bu izleyiciler açısından kabul edilebilir bir şey değil. Buna artık müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
[
MAGAZİN BİRBAK'I FACEBOOK'TAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN...](http://www.facebook.com/pages/Magazin-Birbak/162650420431413)
Komisyon kuruluyor
Avrupa'da dizi sürelerini RTÜK benzeri düzenleyici otoritelerin değil, arz talep dengesinden hareketle yayıncıların belirlediğini tespit ettiklerini vurgulayan Dursun, bu kapsamda bir komisyonun çalışma başlatmasının planlandığını söyledi. Araştırmada reklam uygulamaları da mercek altına alındı. Çalışmaya göre, Çek Cumhuriyeti 45 dakikalık filmlere bir kere, daha uzun programlarda ise birden çok reklam arası verebiliyor. Fransa'da 60 dakikalık programlarda 8 dakikalık bir reklam arası konuyor. Almanya'da haftalık yayın akışında reklamlar 260 dakikayla sınırlandırılıyor.
İngiltere'de özel kanallara bakıldığında 26 dakikanın altındaki programlarda bir kez reklam yayınlanırken, 45 dakikada iki, 65 dakikada üç, 85 dakikada dört, 105 dakikada beş, 125 dakikada altı reklam arası veriliyor. Bir saatlik bir yayında en fazla 12 dakikalık reklam arası oluyor.
Fast food ve gazlı içeceğe ekran yasağı
Sabah gazetesinde yer alan habere göre ise Davut Dursun, obeziteye yol açan fast food gıdalar, kola, gazlı, tatlı, tuzlu yiyecek ve içeceklerin reklamının ekranlardan yapılamayacağını açıkladı. Yeni RTÜK yasasını anlatan Dursun, "Televizyonlarda çocukları obeziteye yönlendirecek ürünlerin reklamı yapılamayacak. Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve maddeler içeren yiyecek ve içeceklerin ticari iletişimine çocuk programlarıyla birlikte veya bir programın içinde yer verilemeyecek. Bu ürünlerin özendirilmesi söz konusu olamayacak. Burada yasa koyucu, çocukları obezite gibi bir sorunla karşı karşıya bırakacak ürünlerin reklamının önüne geçilmesi yönünde bir hassasiyet gösteriyor" dedi.
ŞAMATA YAŞANIYOR
İngiltere'de pazar günleri yayımlanan The Independent On Sunday'in yazarı David Randall, Türkiye'de "Muhteşem Yüzyıl" dizisine ilişkin tartışmaları yazarak, "Türkiye'de, belki en büyük Osmanlı sultanını, zaaf ve kötü alışkanlıkları eksik olmayan biri olarak gösteren tarihi dizi konusunda bir çeşit şamata yaşanıyor" yorumunu yaptı.
Süleyman'ı, "içki içip haremde enerjik bir biçimde dinlenip eğlenirken gösteren dizinin, dindar muhafazakârlar ve Osmanlıların altın çağını idealize eden mevcut moda"dan etkilenenlerin arasında iyi karşılanmadığı görüşünü de dile getiren David Randall, dizinin şikâyet konusu olduğunu belirterek, "Şikâyette bulunanlar, aslında şanslı" diye konuştu.
Randall, dizinin "Deli İbrahim veya 2. Abdülhamit"i konu almış olabileceğini belirtirken, "Bunun yerine Süleyman'ı seçtiler, çünkü psikopat seleflerinin aksine Türk başarısının doruğunda bulunuyor. Çağdaşı 8. Henry'in portresine ilişkin protestolara gülümsemek kolay ama buradaki karşılığı Churchill'i sarhoş bir çocuk tacizcisi olarak gösteren bir film olurdu. Yine, put kırma zevkimiz düşünülürse belki prodüksiyonu başladı bile" dedi.