RTÜK: Atatürk'e hakarete vize söz konusu değil

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), basında yer alan ‘RTÜK’ten, Atatürk’e hakarete vize’ başlıklı haberin...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), basında yer alan ‘RTÜK’ten, Atatürk’e hakarete vize’ başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, ‘RTÜK’ten Atatürk’e hakarete vize’ başlıklı haberin tümüyle gerçek dışı olduğu ifade edilerek, “Üst Kurul’un Atatürk’e hakarete vize vermesi söz konusu değildir. Üst Kurul, sözü edilen yayına müeyyide uygulanmasına karar vermiştir. Aksi yönde iddialar içeren haberle ilgili hukuki girişimlerde bulunulacaktır.” denildi.
Açıklamada, Üst Kurul’un 9 üyeden oluştuğu hatırlatılarak, bir üyenin muhalefetine rağmen farklı karar alınabildiği ve bunun yüzlerce örneği bulunduğu kaydedildi. Haberde konu edilen yayının, 3984 Sayılı Yasa yürürlükte iken gerçekleştiği, ancak yayınla ilgili izleme raporunun 6112 Sayılı Yasa yürürlüğe girince görüşüldüğü ve yeni yasaya göre güncellenmesinin karara bağlandığı aktarıldı.
Bu çerçevede raporun tekrar güncellenerek Üst Kurul’a sunulduğu bildirilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Raporda uzmanların önerisi ilgili daire tarafından farklı değerlendirilmiş, yine söz konusu rapor Hukuk Müşavirliği tarafından farklı bir madde önerisi ile Kurula sunulmuştur. Bilindiği gibi Üst Kurul, uzman, ilgili Daire ve Hukuk Müşavirliği görüşü doğrultusunda hareket edebileceği gibi, bunlardan bağımsız da karar verebilir. Söz konusu yayın, haberde iddia edildiği gibi müeyyidesiz kalmamış, 6112 Sayılı Kanunun 8. Maddesinin (c) bendinde yer alan, yayınların 'hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamayacağı' ilkesinin ihlali nedeniyle kuruluşa müeyyide uygulanmıştır. Ancak muhalefet şerhi sahibi üye farklı maddeden müeyyide uygulanmasını talep ettiği için, çoğunlukla alınan Kurul kararını müeyyidesiz gibi değerlendirmiş ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir. Oysa söz konusu yayınla ilgili rapor, ilk görüşmede karar için yeterli çoğunluk sağlanamadığından kurulda iki kez görüşülmüş olup oy çokluğu ile müeyyide kararı alınmıştır. 6112 Sayılı Kanunun Müeyyideler başlıklı Geçici 5. Maddesi 'Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Üst Kurul tarafından kuruluşlara uygulanan müeyyideler tekerrüre esas alınmaz' hükmünü düzenlemiştir. Dolayısıyla, uygulanacak olan müeyyide açısından hiçbir farklılık söz konusu olmayacaktır. Bunun bilinmesine rağmen konunun bu şekilde basına yansıtılması, kamu sorumluluğu ile bağdaşmadığı gibi, hem kamuoyu yanlış bilgilendirilmiş hem kurum yıpratılmak istenmiştir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz