RTÜK ceza yerine ödül verecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, RTÜK'ün bundan sonra radyo ve televizyonlarda Türkçe'nin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmek için karar aldığını belirterek, yayıncılara ve yapımcılara "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri" vereceklerini açıkladı.

RTÜK Başkanı Akman, Atatürk'ün doğumunun 125. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen "Uluslararası Atatürk ve Türk Dili" panelinin açılışında yaptığı konuşmada, kamuoyunda yayın kuruluşlarına yaptığı cezalarla bilinen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun bundan sonra yeni bir projeyle Türkçe'yi güzel ve doğru kullanan yayıncıları ödüllendireceğini bildirdi. Ödülün amacına ilişkin bilgi veren Akman, yayınlarda Türkçe'yi kuralları gereği, müstehcen ve argo ifade kullanımından kurtarmak ve bu çerçevede keyfi kullanmaların önüne geçmek olduğunu vurguladı. İzleyici üzerinden doğrudan ya da dolaylı olarak etkisi olduğu düşünülen kitle iletişim araçlarının, Türk dilini doğru kullanmadaki duyarlılıklarına ve toplumda dil birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlamak olduğunu kaydeden Akman, Türkçe'nin zenginleşmesi ve çağdaş kavramları karşılamaya yönelik olarak Radyo ve Televizyonların bu bakımdan katkılarını artırmak olduğunu söyledi. RTÜK Başkanı Akman, Atatürk'ün Dil Tarih Coğrafya Fakültesini ve Türk Dil Kurumunu kurmasının Türk diline verdiğine öneme işaret etti.

Reklam
Reklam

"TÜRKÇE'Yİ DOĞRU KULLANAN YAYIN ORGANLARINA ÖDÜL DAĞITILACAK"

RTÜK Başkanı Akman, televizyon ve radyo programlarına da değinerek, "Televizyon ve radyo programlarında kullanan Türkçe ne kadar doğrudur tartışılır" dedi.

Dünyanın ortalamalarına bakıldığı zaman Türkiye'nin en çok televizyon seyreden bir ülke olduğunu kaydeden Akman, gençlerin doğru Türkçe kullanılmadan yapılan programları izleyerek bunlardan olumsuz bir şekilde etkilendiklerini ve programlarda kullanılan hatalı kelimeleri günlük hayatta yer edindiklerini söyledi. Akman, RTÜK Başkanlığı görevine geldikten sonra doğru Türkçe'nin kullanımına ilişkin bir çok çalışma gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Kamuoyunda RTÜK'ün daha çok yayın organlarına ceza kesen bir kurumu olarak bilindiğini ifade eden Akman, "Ceza kesen RTÜK bundan sonra Türkçe'yi güzel ve doğru kullanan yayın organlarına ödül dağıtacak" şeklinde konuştu.

Akman yayın kuruluşlarının da Türkçe'yi doğru kullanmada hassasiyet göstermelerini istedi.

"TÜRKÇEMİZ MAALESEF DOĞRU KULLANILMIYOR"

Panele katılan Devlet Bakanı Beşir Atalay da konuşmasında, RTÜK ve Türk Dil Kurumu'nun Türkçe'yi doğru ve güzel kullanma bakımından birçok başarılı çalışma yürüttüğünü söyledi. Türkçe'nin zengin bir dil olduğunu söyleyen Bakan Atalay, Atatürk'ün de Türk Dil Kurumu'nu kurarak Türkçe'ye büyük önem verdiğini dile getirdi. Dili öğrenmenin ilk olarak ailede başladığını kaydeden Atalay, günümüzde dili öğrenmede televizyonun daha yaygın olduğunu belirtti. Yayın kuruluşlarını Türkçe'ye doğru kullanmaya davet eden Bakan Atalay, "Çok zengin olan Türkçemiz maalesef doğru kullanılmıyor. Televizyon ve radyo programcılarının bu konuda duyarlı davranmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Atalay ayrıca, RTÜK Başkanı Akman ile birlikte Atatürk'ün doğumunun 125. yılı dolayısıyla "Atatürk Konulu Fotoğraf Sergisi"ni açtı. Atatürk'ün bugüne kadar yayınlanmış fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezen Bakan Atalay ve RTÜK Başkanı Akman fotoğrafları tek tek inceleyerek bilgi aldı.

Kaynak: İHA