RTÜK: Haber Veriş Biçimine Ilişkin Bir Değerlendirme Yapmamız Doğru Değil

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın dolayısıyla Türkiye'de bulunan öğrencilerden oluşan grubu kabul etti....

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın dolayısıyla Türkiye'de bulunan öğrencilerden oluşan grubu kabul etti. Kabul sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dursun, yayın kuruluşlarnın, itibar edecekleri haberlere bağımsızlık içerisinde kendilerinin karar verdiğini belirterek, bu sebeple yayın kuruluşlarının haber veriş biçimine ilişkin bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, bir gazetecinin, 'Gezi parkı ile başlayan gösterilerde medya hedefe oturtulmuş durumda. Kimi olayların yansıtılmadığını söylerken kimileri de medyanın kışkırtıcı bir rol oynadığını savunuyor. Siz, ne düşünüyorsunuz olayların veriliş şekliyle ilgili?' sorusu üzerine, olayların veriliş şeklinin yayıncıların kendi tercihlerinde olduğunu söyledi. Bu sebeple yayın kuruluşlarının haber veriş biçimine ilişkin bir değerlendirme yapmalarının doğru olmayacağını, ancak yayın kuruluşlarının olayları haberleştirirken yayın ilkelerine ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Bunu ihlal eder nitelikte yayınlar olduğunda kendilerinin gerekli denetimler çerçevesinde onlara baktıklarını, kışkırtıcı, nefret duygularını uyandıran, doğruluktan uzak olan nitelikte yayınlar varsa onları kendilerinin değerlendirdiğini kaydetti. Üst kurula ihlalle ilgili raporlar gelirse üst kurulda bu yayınlar değerlendirilip, belli yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. Yayın kuruluşlarının bir habere ilgi gösterip göstermemelerinin kendileriyle ilgili bir konu olduğunu; kendilerinin, 'Neye ilgi gösterdiniz, neye ilgi göstermediniz' diyebilecek bir durumda olmadıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yayın kuruluşlarının, yapacakları yayınlar konusunda kanun koyucunun öngördüğü ilkelere uyması gerektiğini vurgulayan Dursun, "Uyup uymadıkları konusunda şu anda bir değerlendirme yapamam. Uymayanlar varsa ona ilişkin ihlaller raporlaştırılıyor, değerlendiriliyor. 'Bir yayın kuruluşu şu türde yayın yaptı, neden bunları görmedi şeklinde' bizim ona bir soru sormamız söz konusu değil ama yansız bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. O çerçevede bir takım problemler varsa onlara bakarız, değerlendiririz. O sorun olmaz." diye konuştu. Dursun, yayın kuruluşlarının kriz durumlarında uyması gereken ilkeler konusunda bazı prensiplerin belirlendiğini belirterek, bu prensiplerin Televizyon Yayıncıları Derneği öncülüğünde hazırlandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: