RTÜK, "sır dizilerine" müeyyide kararı aldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Diyanet'in görüşü ve RTÜK uzman raporları doğrultusunda "sır dizileri"ni yayınlayan yayıncı kuruluşlara müeyyide uygulanmasına karar verildiğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın söz konusu diziler ile ilgili daha önce RTÜK'ü uyardığını bildirmesi üzerine RTÜK'ten yazılı bir açıklama yapıldı. RTÜK, kamuoyunda 'Sır dizileri' olarak bilinen programlarla ilgili kendilerine ilk olarak TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı aracılığı ile bir vatandaşın kuruma şikayeti geldiğini hatırlatarak, bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş istediklerini belirtti.

"DİNİMİZİN YANLIŞ ANLANMASINA VE ALGILANMASINA SEBEP OLMAKTADIR"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 7 Mart 2006 tarihinde "Söz konusu televizyon yayınlarının insanların düşünce ve davranışları üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle yayınların insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirici nitelikte olması gerekir. Sır dizilerinin bir kısmının değerlerimizi ön plana çıkarıcı ve doğruya yönlendirici nitelikte faydalı yayınlar olmakla birlikte bazı yapımlarda akıl ve mantık dışılık, yanlış kader anlayışı, kolaycılık, ilahi adaletle bağdaşmayan suç ve ceza dengesizliği görülmektedir. Bunların da izleyicilerin dinimizi yanlış anlamasına ve algılamasına sebep olmaktadır. Bu bağlamda, anılan programların ilahiyatçı uzmanların danışmanlığında hazırlanması uygun olacaktır" şeklinde bir cevap gönderdiği belirtilen açıklamada, bu cevap üzerine Üst Kurul'un uzmanlar tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda sözü edilen programların yayın kuruluşları nezdinde müeyyide uygulanmasına karar verdiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada ,Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yayın içerikleriyle ilgili değerlendirmelerini yaparken Üst Kurul uzmanlarının raporlarının yanı sıra alanında uzman kuruluşların görüşlerine de zaman zaman başvurduğu belirtildi. Üst Kurul'un bugüne kadar Sağlık Bakanlığı, Mücadele Sporları Federasyonu Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve üniversitelere kadar çeşitli kuruluşlardan görüş istediği bu kuruluşlardan insan sağlığını ilgilendiren reklamlarla çocuklara yönelik bazı gıda maddelerinin reklamları, televizyonda yayınlanan spor turnuvaları ve şiddet içerikli programların çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili olarak görüş istediği hatırlatıldı. Açıklamada, ayrıca Üst Kurul'un bütün programları ancak yayınlandıktan sonra denetlediği belirtilerek, Üst Kurulun programları yayından önce denetleme ve yayından kaldırma yetkisi de bulunmadığı ifade edildi. Açıklamada, Radyo ve televizyon yayınlarının yasa hükümlerine uygun yapılması konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kadar yayın kuruluşlarının da sorumlu olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Kaynak: İHA