RTÜK, topu Yargı'ya attı

Televizyonlarda yayınlanan gelin-damat yarışmalarına bayrak açan AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, RTÜK'ten ilginç bir cevap aldı. Akgün, Türk aile yapısına aykırı bulduğu yarış programlarını şikayet ettiği RTÜK, topu Yargı'ya attı. RTÜK Başkan Vekili Abdullah Darendeli, Yargı sürecinin uzaması nedeniyle etkili bir denetim yapılamadığından yakındı.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) son yıllarda yayınlanan gelin-damat yarışmalarıyla ilgili ne gibi tedbirler aldığını sormuştu.

"ÜST KURUL BİR SANSÜR KURULU DEĞİL"

RTÜK'ün Türk aile yapısına aykırı olan bu programların denetimi için neler yaptığını soran Akgün, ilginç bir cevap aldı. Devlet Bakanı Beşir Atalay adına Akgün'e cevap veren RTÜK Başkan Vekili Abdullah Darendeli, 3984 sayılı RTÜK Kanunu ile radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesi görevinin RTÜK'e verildiğini hatırlattı. Üst kurulun bir sansür kurulu olmadığını, yayın kuruluşlarının yayınlarına müdahale yetkisinin bulunmadığını belirten Darendeli, yayınlar yayınlandıktan sonra ilgili yasa hükümlerine uygunluğu açısından denetlendiğini kaydetti. Darendeli, yasanın 33. maddesine göre ilk müeyyidenin uyarı veya özür dileme, tekrarı halinde 1 ila 12 kez programı durdurma ve durdurulan program yerine Üst Kurul tarafından gönderilen eğitim, kültür programlarının yayınlanması, aykırılığın tekrarı halinde idari para cezası, ihlalin ihlal tarihinden itibaren 1 yıl içinde tekrarı halinde idari para cezasının yüzde 50 oranında arttırılarak uygulanması, ihlal tarihinden itibaren 1 yıl içinde 3. kez tekrarında ise ihlalin ağırlığına göre izin uygulamasının bir yıla kadar geçici olarak durdurulmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Reklam
Reklam

RTÜK Başkan Vekili Darendeli, aile eksenli yarışma programlarına da yasa çerçevesinde birçok müeyyide uygulandığını ifade ederek, "Ancak Üst Kurul'un verdiği kararlar idari yargı denetimine açık kararlar olması nedeniyle yayın kuruluşlarınca idari yargıya yapılan başvurular üzerine hukuki süreç başlamakta ve yargı sürecinin uzaması nedeniyle etkili bir denetim yapılamamaktadır" dedi.

"KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNULACAK"

Yayın kuruluşlarının ne türde ve nasıl program yapacakları konusunda Üst Kurul'un herhangi bir telkininin yasal olarak söz konusu olmadığını, yayınlandıktan sonra ilgili yasa hükümlerine uygunluğu açısından denetlendiğini hatırlatan Darendeli, Üst Kurul'un yayınların ilgili yasaya uygunluğunu denetleme görevinin yanı sıra düzenli olarak yerel ve bölgesel yayıncılara yönelik eğitim seminerleri düzenlediğini, bu seminerlerde karşılıklı görüş alışverişi yapıldığını ve yayıncılara yayınlarında dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi verdiğini açıkladı. Darendeli ayrıca, oluşturulan bir komisyonun özellikle aile eksenli yarışmalar, kadına yönelik programları ve şiddet içerikli programların etkilerini ele aldığını, komisyonun bilimsel bir rapor hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sunacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Kaynak: İHA