Ruanda’dan Türk Şirketlerine Tarım, Enerji Ve Bilişim Yatırımı Daveti

Ruanda Ticaret Bakanı François Kanimba, ülkesinde yatırım yapmanın kolay olduğunu, şirketlerin 6 saat içinde açılıp...

Ruanda Ticaret Bakanı François Kanimba, ülkesinde yatırım yapmanın kolay olduğunu, şirketlerin 6 saat içinde açılıp faaliyet yürüttüğünü vurguladı. François Kanimba, Türkiye’den şirketleri Ruanda’ya gelip tarım, enerji ve bilişim gibi alanlara yönelmeye davet etti.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Türkiye-Ruanda Ticaret ve Yatırım Forumu organize edildi. Forumda Ruanda’nın 2020 hedefleri olduğuna işaret eden konuk Ticaret Bakanı Kanimba, bu çerçevede büyüme oranlarını, yatırımları artırmaya odaklandıklarını dile getirdi. Ülkesinin özellikle, tarım, enerji ve bilişim gibi alanların yatırıma açık olduğunu aktaran Kanimba, “Hayvancılık ve hafif imalat gibi alanlarda da önemli imkânlar var. Siyasi irade olarak Ruanda’da iyi bir yatırım iklimi için gerekeni yapıyoruz. Bu anlamda prosedürleri kolay kılıyoruz. Şu an 6 saat içinde ülkede şirket açmak ve faaliyete başlamak mümkün.” dedi.

Reklam
Reklam

Ruanda hukukunun yatırımları teşvik ettiğini anlatan konuk bakan, ülkede arsa ve mal alımlarının hemen yapılabildiğini belirtti. François Kanimba, ilaveten kredi ve para naklinin kolay olduğunu, fikri hakların korunduğunu açıkladı. Ülkenin yatırım ve ticaret kolaylığında Afrika’da ilk 3 içinde olduğuna temas eden Kanimba, “Reformlar adına da iyi bir durumdayız. Bu anlamda elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Yatırımların korunması ülkemiz için birincil önemdedir.” ifadelerini kullandı. Ruanda ve Türkiye’nin tarafı olduğu yatırım anlaşmasına değinen Kanimba, iki ülkeden şirketlere daha çok bir araya gelmeyi ve ortaklık yapmayı önerdi.

NSANGİRA: YATIRIMLAR İÇİN İLAVE TEŞVİKLER VERECEĞİZ

Ruanda Yatırım ve Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Tony Nsangira da Türk işadamlarına yatırımları kolay ve güvenli kılmayı, koruma taahüdünde bulunurken, şunları kaydetti:

“Ruanda, gayet önemli ve itibarlı; Doğu Afrika’nın en rekabetçi yeri. Afrika’da yatırım kolaylığı bakımından Moritanya ve Güney Afrika’nın ardından geliyor. Amerikalılar tarafından en iyi kredi puanı verilen 5 ülkeden biri. Yani Ruanda’da rahatlıkla yatırım yapabilir. Biz, Türkiye’den şirketlerin yatırımlarını artırmalarını, perçinlemelerini temenni ederiz. Uzun vadeli yatırımlar dileriz. Ülkemizde her şey kolay, 6 saatte şirket açmak mümkün. Ülkemde yatırımcılar için muhtelif teşvikler var. Gümrük vergileri ödemeden Doğu Afrika Topluluğu’na mal yönlendirmeye açık. Bununla ilgili sınırlandırma yok.”

Reklam
Reklam

Nsangira, şu an ilave teşvikler ve vergi ayrıcalıklarına eğildiklerini sözlerine ekledi.

SEVER: RUANDA İLE TİCARET 2023’TE 100 MİLYON DOLAR OLMALI

Türkiye’nin Afrika ülkelerine önem verdiğini, yatırım ve ticaretini artırmayı amaçladığını ifade eden Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Ruanda’nın Afrika’nın büyüyen ülkelerinden olduğunu vurguladı. Türkiye-Ruanda ticaretinin 2012 itibari ile 20 milyon dolar olduğunu bildiren Sever, şöyle devam etti:

“Bu rakam 2011’e dek 6 milyon dolardı. Bizim, 400 milyar dolar ticaretimizi temel aldığımızda bu rakamın ne kadar gerilerde olduğu ortada. Tabii ülkemize Ruanda’nın ithalatı pek yok, bundan rahatsızız. Onun için amacımız Ruanda’ya ticareti ve yatırımları artırmaktır. 2023’te iki ülke arası ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmaktır. Bu nedenle yeni projelere odaklanmalıyız. Ruanda kahvesini tüketici tercihine sunmalıyız. Müteahhitlik müşavirlik de önemli. İkili ticaretin artması adına bu sektör önemli. Yine Ruanda, enerji ve elektrik projeleri ortaya koyma niyetinde. Biz de bu projelere ortak olma, ticarete ivme katmayı planlıyoruz."

Reklam
Reklam

"ORMANCILIK VE MADENCİLİK DE CAZİP"

TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer de konuşmasında, Ruanda’nın her bakımdan güvenli olduğunu, yatırım yapmanın kolay ve yararlı olduğunu söyledi. Ciğer, ülkenin tarımla birlikte ormancılık ve madencilik bakımından da bakir bir ülke olduğundan söz ederek, “Yatırımcılarımız gıda fabrikaları açıp Ruanda ürünlerini dünyaya ihraç edebilir. Ülkede hiçbir ilacın kullanılmadığı organik ürünler de var, bunları Avrupa’ya satabilir. Madencilik mühim. Ruanda’da pek çok maden bulunuyor, buralara teknik yatırım yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ruanda Ticaret Bakanı Kanimba ile Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Nsangira’ya hediyelerin takdim edildiği forumda son olarak ikili görüşmeler yapıldı, ortak yatırım imkanları ele alındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: