Rusya Merkez Bankası Ruble'de yaşanan serbest düşüşün önüne geçebilmek için faizlerde eşine az rastlanır bir artışa gitti. Politika faizini yüzde 10,5'ten yüzde 17'ye yükselten banka gerekçenin "Ruble'deki devalüasyon ve enflasyon riski" olduğunu söyledi.
Bir yandan düşen petrol fiyatları, diğer yandan da ekonomi üzerindeki baskısını artıran Batı yaptırımları arasında sıkışan Rus Rublesi ABD Doları karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemişti.
Pazartesi günü tam anlamıyla bir çöküş yaşayan ve Dolar karşısında yüzde 10 değer kaybeden Ruble, yılbaşından bu yana yüzde 50 değer yitirmiş durumda.
Yatırımcılar Pazartesi günü Ruble'de yaşanan hareketi şimdiden 'Kırmızı Pazartesi' olarak adlandırmaya başladı.
Bu değer kaybı Ruble'yi 2014'ün en çok düşen para birimi haline getirdi.
Rusya daha geçen hafta politika faizini 1 puan artırarak yüzde 10,5'e yükseltmişti.
Rusya Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamalarda Ruble'yi desteklemek için faiz artırımlarının ölçülü olacağını söylemişti.
Yaptırımların da etkisiyle ekonomik aktivitenin yavaşladığı Rusya'da faiz artırımlarının ülkeyi durgunluğa sokabileceği endilşeleri vardı.
Ancak para biriminin kontrolü tamamen kaybederek düşmeye başlaması üzerine Rusya Merkez Bankası gece yarısında yatırımcıların hiç beklemediği bir anda sürpriz faiz artırımına gitmesine yol açtı.
Yeni yaptırımlar gündemdeRusya ekonomisi zor günlerden geçerken Washington'da ise Moskova'ya yönelik yeni yaptırımlar için baskı artıyor.
ABD Kongresi'nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeleri Başkan Barack Obama'dan yeni yaptırımları onaylamasını istedi.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin sözcüsü John Boehner, "Ukrayna halkına karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz" diye konuştu.
ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'yı Ukrayna'daki karışıklığa müdahale etmekle suçluyor ve ülkenin kilit sektörleri üzerinde yaptırımlar uyguluyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'da Rusya'nın rolü olduğu iddialarını reddediyor.