Ruhban Okulu görüşmeleri sürüyor

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Heybeliada Ruhban Okulu'nun faaliyete geçmesi konusunda Fener Rum Patrikhanesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir dizi diyalogun yürütüldüğünü ve diyalogların henüz sona erdirilmediğini belirterek, ilerleyen günlerde kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.

Tan, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, önceki akşam TGRT'de yayınlanan programda yaptığı açıklama sırasındaki sözlerine atıfta bulunarak, Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin haberlerin maksatlı çıkarıldığını ve bu okulun açılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği vasıtası ile AB Komisyonu'na 23 Aralık'ta gönderdiği 'Nota' ile ilgili soruları da cevaplayan Tan, komisyonun 6 Ekim'de yayınladığı İlerleme Raporu ve Tavsiye Kararı'nda, "Türkiye'ye yönelik daimi koruma tedbirleri kullanılabilir" ifadesinin bulunduğunu hatırlattı. Tan, Türkiye'nin böyle bir tedbirin AB hukukuna ve normlarına aykırı olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini birçok kere sözlü ve yazılı olarak dile getirdiğini söyledi. Tan, bu ifadenin AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin Sonuç Bildirisi'nde de yer aldığını hatırlatarak, Türkiye'nin görüşlerini yeniden teyit etme gereği duyduğunu ve AB Daimi Temsilcisinin Nota'yı ilgili makama aktardığını söyledi. Tan, Nota'da, daimi kısıtlamaların AB hukuku ve normlarına uygun olmadığı, bunun müzakereleri ipotek altına alacağı ve Türkiye'nin 17 Aralık Zirvesi sonunda istisnai tedbirlere rıza göstermesinin mümkün olmadığının da belirtildiğini kaydetti.

Öte yandan Tan, 30 Kasım'da Türkiye-ABD ve Iraklı yetkililerin katıldığı Nakliye Güvenliği Forumu'nda belirlenen İzleme Grubu'nun, dün Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı yaptığını söyledi. Tan, Türk ve Iraklı yetkililerin katıldığı teknik toplantıda, Türk kamyon şoförleri ve konvoylarının bölgedeki güvenliğine ilişkin asgari tedbirlerin üzerinde durulduğunu belirtti. Tan, bugün öğleden sonra da Bakanlıkta ilgili kuruluş yetkililerinin katılacağı bir koordinasyon toplantısı yapılacağını duyurdu.

Reklam
Reklam

Tan, Dışişleri Bakanı Gül'ün İsrail ve Filistin'e 4-5 Ocak'ta yapacağı ziyarete ilişkin bir soruya verdiği cevapta, Gül'ün taraflara nihai bir çözüm için İsrail ve Filistin'in birlikte uyumlu bir şekilde hareket etmesinin şart olduğu ve Türkiye'nin de bu süreçte elinden geleni yapmaya hazır olacağı mesajlarını ileteceğini söyledi.