Ruhi Su 100 Yaşında

Çankaya Belediyesi ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı’nca ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, sevenleri Ruhi Su’nun...

Çankaya Belediyesi ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı’nca ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, sevenleri Ruhi Su’nun doğum gününü kutladı. Dostları, oğlu Ilgın Ruhi Su ve ilk Dostlar Korosu’ndaki ilk öğrencilerinden Karabey Aydoğan’la da bir araya geldi.

Gecede bir konuşma yaparak babasının dostları ve sevenlerine seslenen Ilgın Ruhi Su, “Etkinliğe emeği geçen, başta Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a ve bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ederim” dedi.

Ilgın Ruhi Su, konuşmasında “Ruhi Su 100 Yaşında” programı gereğince yurt içi ve yurt dışında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Ilgın Ruhi Su’nun konuşmasının ardından salondaki izleyicilere seslenen Başkan Tanık, Ruhi Su’yu canlı izleme şansını elde ettiği için büyük gurur hissettiğini belirterek, 1966 yılında ODTÜ’de verilen konsere ilişkin anılarını anlattı. Tanık, “Sesini ve sazını halkın hizmetine sunan çok özel bir insan” olarak nitelediği Ruhi Su’nun gümbür gümbür sesiyle insanın yüreğine dokunan, muhteşem bir öze sahip olduğunu anlattı.

Tanık’ın konuşmasının ardından Ruhi Su’nun Avustralya gezisi sırasında çekilmiş röportaj ve konserinden oluşan bir film gösterildi.

Film gösteriminden sonra sahneye gelen Ruhi Su Dostlar Korosu’nun ilk öğrencilerinden Karabey Aydoğan, hocasıyla olan anılarını aktardıktan sonra alkışlar eşliğinde Ruhi Su türküleri söyledi.

RUHİ SU

Van’da 1912 yılında doğup, öksüz yetim kaldıktan sonra yoksul bir ailenin yanına verilen, oradan yetimhaneye, askeri okula, Musiki Muallim Mektebine uzanan zorlu bir yolda yürüyen Mehmet, kendisine yetimhanede verilen isim yerine askeri okulda verilen Ruhi Su adıyla yoluna devam etti. Musiki Muallim Mektebi’ni bitirdikten sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde öğretmenlik ve ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Operası, Ankara Radyosu görevleriyle adını duyurdu. Dünya görüşü nedeniyle 1951 Tevkifatında bir süre hapis yattı. Türkülere verdiği yeni soluk ve dünya görüşü işsiz kalmasına yol açtı. Dostlar Korosu’nu kurarak yetiştirdiği öğrencileriyle yoluna devam etti. Ürettiği plak ve kasetlerle halk müziğinin yaygınlaşmasına katkıda bulundu.

Reklam
Reklam

Sıkıyönetim tarafından ilik kanseri tedavisi için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen Ruhi Su’nun hastalığı ölümcül boyuta geldiğinde ‘bir sefere mahsus olmak üzere yurtdışına çıkış izni’ geldi. 20 Eylül 1985’te yaşamını yitirdi. Cenazesinin Türkiye’ye getirilişi bile 22 gün süren Ruhi Su, ardında basılmış 16 adet 45’lik plak, 11 longplay ve yetiştirdiği binlerce korist ve sayısız dinleyici bıraktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: