Rum basınında ABD heyetine tepkiler

LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs'taki gazeteler, Rum tarafının, dün akşam KKTC'ye gelen ABD heyetinin ziyaretine gösterdiği tepkilerine yer verdiler. Alithia gazetesi haberi "Amerikalı Senatör ve Milletvekillerinin Mesai Arkadaşları İşgal Bölgelerinde" başlığıyla yansıttı. Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'nun ziyaretin önemini düşürmeye çalışarak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın uçuşla ilgili bilgisi bulunmadığını, kongrenin işi olmadığını, kongreden finanse edilmediğini ve ziyarete milletvekillerinin katılmadığını söyledi. Gazeteye göre, Rum Sözcü Kipros Hrisostomidis, aynı paralelde konuştu ve ziyareti gayri resmi ve tatil amaçlı olarak niteledi. Hristomidis, ABD'lilerin adanın işgal altındaki bölgesine yasadışı ve keyfi ziyaretlerinin özel bir kuruluş tarafından finanse edildiğini ileri sürdü. ABD'lilerin, KKTC yetkilileriyle temaslarda bulunacağıyla ilgili bir soruya karşılık Hrisostomidis, böyle bir ilanı hiçbir yerde görmediğini, her halükarda kendini ilgilendirmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Politis ise haberi, "Yeni Amerikan Heyeti Akşam Geldi. İstanbul Üzerinde Timbu'ya (Ercan) Geldi" başlığıyla yansıttı. Rum Sözcü Kipros Hrisostomidis'in gelenlerin gayrı resmi bir ziyaret veya tatil için geldiğiyle ilgili açıklamalarına yer verdi.

Haravgi de, AKEL Genel Sekreteri ve Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas'ın tepkilerine yer verdi. Gazeteye göre, Hristofyas "Lobilerin tutumu kabul edilmezdir. Kıbrıslı Rumların referandumdaki tutumları nedeniyle cezalandırıcı tavır içerisindedirler. ABD, Kıbrıs halkının iradesine saygılı olmalıdır" şeklinde konuştu.

Simerini, "Amerikalılar, Tatil İçin Geldi. Hükümet İşgal Bölgelere Yasa Dışı Ziyaretin Önemini Düşük Göstermeye Çalışıyor. 7 Kişilik Heyet Timbu'ya Geldi. Hrisostomidis Kongre Üyelerinin Resmi Ziyaretine İlişkin Bilgi Yok" başlık ve spotlarını kullandı.

Fileleftheros ise haberi "Partiler ABD'lilerin Ziyaretinin Kınanmasında Israrlı. Dışişleri Bakanı Yakovu Hareketin Önemini Düşük Gösterdi" başlığıyla yansıttı. Gazeteye göre, Yakovu "Gelenler kongre ileri gelenleri değil, milletvekilleri yardımcılarıdır" diyerek, ziyaretin önemini küçük göstermeye çalışırken, AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, "Ziyaret kabul edilmezdir, bunu kınıyoruz", DİKO Başkan Vekili Nikos Kleanthus "Ziyaret yasadışıdır ve tepkisiz kalamayız", EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise "Bu ziyaret 541 ve 550 sayılı Güvenlik Konseyi kararlarına terstir. Tarafımızdan en sert şekilde protesto edilmelidir, olay küçük gösterilemez" şeklinde görüşler ortaya koydular. Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün dün akşamki "Ziyaret özel ve gayrı resmi bir ziyarettir. Bunu önlemiyor, destek de vermiyoruz. Gerçekleştirilen uçuş yasadışı olmadığı gibi ziyaretler de yasadışı değil" şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Reklam
Reklam