LEFKOŞA (İHA) - Rum basını, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın gönderdiği belgenin, müzakereleri saptırdığını ileri sürdü. Rum Simerini Gazetesi, "Üyeliğin İptalini İstiyor-Rauf Denktaş Tasos'un imzasının iptalini ve Yeni AB'ye Giriş Protokolü İstiyor" başlıklı manşet haberinde, "Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Rum tarafına gönderdiği belge ile müzakerelerde engel oluşturduğunu" savundu.
Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un dünkü görüşmesinin gerçekleşmediğini yazan gazete, Denktaş'ın 8 sayfalık belgesiyle istediğinin sadece AB normlarından kalıcı sapmalar olmadığını, Denktaş'ın şunları da istediğini yazdı:
"2 lider arasında kurucu ortaklık ve tanınma. Denktaş, metninde, çözüm anlaşmasının en azından 24 saatliğine, 2 tanınmış oluşturucu devlet parlamentoları tarafından onaylanması gerektiğini; devamında, 2 devlet liderlerinin temel anlaşmayı imzalayacaklarını savunuyor.
- Kıbrıs'ın AB'ye üyeliğinin iptal edilmesi. Kıbrıs'ın Kıbrıs Cumhuriyeti ve Başkan Papadopulos tarafından imzalanan protokol temelinde değil, Papadopulos'la birlikte başkan yardımcısı olarak kendisinin de imzalayacağı yeni anlaşma temelinde AB'ye girebileceğini savunuyor. Onayın AB'nin 24 ülkesi tarafından verilmesini ve yaklaşık iki yıl sürecek bu prosedürden sonra üyeliğin olmasını istiyor."
Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'un dün müzakerelere gitmeyip Rum müzakere grubunu toplantıya çağırdığını yazan gazete, Papadopulos'un Denktaş'ın belgesi hakkındaki görüşlerini söylemesini isteyen De Soto'ya, Denktaş'ın belgesinin Annan Planı ve müzakereler çerçevesi dışında olduğunu düşündüğünden, öfkelendiğini yazdı.
Gazeteye göre De Soto bu bağlamda tutum takınmadı ve Papadopulos'a Denktaş'ın "tezlerin çerçevenin dışında olduğu" görüşünün kendi (Papadopulos'un) görüşü olduğunu söyledi.
Gazete, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın önerileri arasında şunların da bulunduğunu yazdı:
"- Yeniden Yerleşim-Göçmenlik; Rum göçmenlerin Kıbrıs Türk idaresi altında geri dönüşünün Annan Planı'nın 65 yaş üzerindekiler için öngördüğü 2 yıl yerine 6 yılda başlaması. Çözümün imzalanmasından 6 yıl sonra geri dönecek olan Rumların oranı yalnızca yüzde 6'ya ulaşacak. 11 yıldan 15 yıla kadar geri dönecek olanların oranı yüzde 10'a ve 15 yılda da yüzde 12 tavan seviyesinde kısıtlanacak. 3. revize Annan Planı, dönecek Rum oranının yüzde 21, 2. plan ise yüzde 28 olarak öngörüyor. Karpaz için de aynı oranlar öngörülüyor. Ancak yeniden yerleşim, altı yerine 3 yılda başlayacak.
- Yerleşikler; 2 oluşturucu devlet yasaları temelinde adada sürekli ikamet etmekte olan kişiler kalsınlar. Bu, bütün yerleşiklerin adada kalacağı anlamına geliyor. Yine, sürekli yerleşik akışı mekanizmasını tesis ediyor.
- Garantiler; Türk askerleri, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden sonra da Kıbrıs'ta kalsın. Askerlerin aşamalı olarak ayrılması için 45 aylık takvim, 6 bin Türk ve 6 bin Yunan askerinin kalmasını öneriyor. Türkiye'nin AB üyeliğinden sonra Ada'da daimi olarak kalacak Türk ve Yunan askerlerinin sayısı, anavatanlar arasında yapılacak garanti anşlaşmasıyla belirlenecek."
Simerini ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın Rum tarafına yönelik belgesinin içeriğine ilişkin haberlerinde belgede yer alan "Referandumlar, 2 Egemenlik, Türkler, Garantiler ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lağvedilmesi, Toprak Oranı, Uluslararası Mahkemelere Başvurular ve Tazminatlar, AB Normlarının Lağvedilmesi ve İnsan Haklarının Sakatlanması, Siyasi Hakların Lağvedilmesi" şeklindeki başlıklar altında okurlarına yansıttı.
Mahi gazetesi, haberi "Türk Belgesinin İçeriği-Denktaş Üyeliği İptal Etmemizi İstiyor" başlığıyla yansıtırken Alithia gazetesi de, "Denktaş'ın 10 Maddesinden Dolayı Ani Karışıklık" başlığını kullandı.