'Rum-Fransız askeri anlaşmasını kabul edemeyiz'

Lefkoşa (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin Fransa ile yaptığı askeri ve savunma konularındaki anlaşmanın, kabul edebilecekleri bir durum olmadığını ifade ederek, bu konuda daha önce Fransa'yı uyardığını söyledi.

Talat, bu akşam Bayrak Televiyonu'nda (BRT) yayımlanan "Aktüel" adlı programda, konuyla ilgili bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil. Çünkü Kıbrıs Rum tarafının askeri anlaşma yapma yetkisi zaten yok. Ne Kuruluş Anlaşmaları'na göre vardır, ne de Garanti ve İttifak Anlaşmaları'na göre vardır. Kuruluş Anlaşması'na göre zaten askeri yoktur. Askeri üssü olamaz. Halbuki o üslerden yararlandıracak Fransa'yı, yasal değil, yasadışıdır."

Reklam
Reklam

Fransa'yı bu konuda uyardığını, Güney Kıbrıs'taki Fransız büyükelçiyle görüştüğünü ve daha önce Fransa Cumhurbaşkanı'na mektup gönderdiğini anlatan Talat, Kıbrıs Türk halkının böyle bir şeyi tolere etmeyeceğini vurguladı.

Talat, Rum tarafının denizde petrol arama anlaşmalarına da değinerek, Rum tarafının denizdeki doğal kaynakları tek başına kullanamayacağını, bunda Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğunu söyledi. Talat, Ada'nın tüm doğal kaynaklarının, çözümden sonra birleşmiş bir Kıbrıs tarafından işletilebileceğini bildirdi.