Rum kesiminde siviller silahlandırılıyor

LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Tasos Papadapulos'un göreve gelişiyle Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) silahlanması hız kazanırken, siviller de silahlandırılmaya başlandı.

Güney'de halen silah altında bulunan 10 bin milli muhafız askerinin yanı sıra yaklaşık 90 bin kişilik milis ordu oluşturuldu. Yeni bir silahlanma ve örgütlenme programın uygulayan RMMO Komutanı Yunanlı Korgeneral Kostantinis Bisbikas'ın önümüzdeki günlerde sona erecek olan iki yıllık görev süresini uzatmak için Yunanistan Genelkurmayı nezdinde girişimler yapıldığını yazan Rum basını, bugüne kadar silah altına alınmayan ve "dini azınlık" olarak nitelendirilen Ermeni, Maronit ve Latinler'in de 1 Ocak tarihinden itibaren askere çağrılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

RMMO, milis güçlerinin silahlandırma programı çerçevesinde ihtiyat askeri olarak nitelendirilen askerliğini yapmış ve "yedekler" olarak anılan kişilerin, muharebe teçhizatının yanı sıra piyade tüfeği ve tabanca gibi hafif silahları da zimmetleyip dağıtarak evlerinde muhafaza etmelerini sağladı.

Özellikle Eylül ayında yapılan Nikiforos (muzaffer) kod adlı tatbikatta seferilerin silah altına alınmasıyla muvazzaf kuvvetlerin koordineli taarruzu ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) tarafından "işgal edilen" KKTC topraklarının "kurtarılması" senaryosu gerçekleştirildi. Öte yandan, silah altın alınan yedek askerlere yeni slogan olarak verilen "her ev bir mevzi, her pencere bir mazgal" deyişinin anlamı anlatılarak silah ve cephanelerinin kullanım şekli, alarm halinde araç ve seferberlik planı
çerçevesinde görev bölgelerine gidişleriyle ilgili geniş bilgi verildi.

Rum askeri ve diplomatik çevrelerine göre, silahların evlere dağıtımıyla seferberlik durumunda çok kısa sürede 100 bin kişilik tam teşekküllü bir silahlı güç çok kısa sürede kullanıma hazır hale gelecek. Bu kuvvetlerin sefer görev yerlerinin de yeniden düzenlendiği bildirildi. Ayrıca Rum radyosunda yayınlanan "RMMO Saati" adlı programda, bazı sınır köylerinde KKTC sınırına yakın yerlerde yaşayan milislere de nöbet görevleri verildiği açıklandı.

Reklam
Reklam

Silahlanma ve mekanize hale gelme programı çerçevesinde özellikle Rusya'dan alınan T-80 tankları, muhtelif motorize araç ve zırhlı personel taşıyıcı ile ordu taarruza hazır hale getirildi. Halen 5 adet olan silahlı helikopter alımları da devam ediyor. Türk tarafını S-300 füzelerini getirmesi halinde "vuracağını" açıklaması üzerine bu füzeleri Yunanistan'a veren GKRY Savunma Bakanlığı, daha kısa menzilli ancak etkin yeni hava savunma silah sistemlerinin alımına devam ediyor.

RMMO'nun silahlanmasını değerlendiren gözlemciler tank, zırhlı personel taşıyıcı, silahlı helikopter gibi harp silah araçlarını savunma amaçlı kullanılmasının hiçbir askeri doktrinde yer almadığını bu silahların saldırı amaçlı olduğuna dikkat çekiyor.