Rum kesiminin silahlanma çabaları

LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Sokratis Hasikos, Kıbrıs sorununa çözüm buluncaya kadar silahlanmayı sürdüreceklerini söyledi.

Hasikos, 1974'te Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) zırhlı birliklerinde ölenler anısına düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin müdahalesinden bu yana 28 yılın geçtiğini, zırhlı birliklerin, diğer birlikler gibi 1974'teki durumda olmadığını belirtti.
"Bugün çağdaş AMX 30 B2, T-80 ve BMP-3 tanklarımızla, zırhlı birliklerimiz, vatan onları göreve çağırdığı zaman yeni mücadelelere ve fedakarlıklara tamamen hazır bulunuyor" diyen Hasikos, Türkiye'nin AB'ye üyeliklerini önlemek ve oldu bittileri kabul etirmek için nedensiz yere tehditlerde bulunduğunu öne sürdü.

Reklam
Reklam

Hasikos, "Bu tehditleri değerlendiriyoruz. Tüm siyasi ve diplomatik tedbirleri almaktayız. Buna paralel olarak savunma gücümüzü de takviye ediyoruz. Çünkü adada barışın korunması ve Türkiye'nin maceracı girişimlerini Kıbrıs Cumhuriyeti'nin savunma yeteneğini güçlendirmekle önleyebileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

YENİ SİLAH SİSTEMLERİ ALIYORLAR Bu arada Hasikos, Simerini gazetesine yaptığı açıklamada, "Siyasi risk olarak gizli silah sistemleri alımına girdiklerini" açıkladı.
Son zamanlarda KKTC'ye 6 bin Türk askerinin geldiğini ve bunların 700'ünün geri gittiğini iddia eden Hasikos, Türk tahriklerinin devam ettiğini, geçen çarşamba günü 3 adet F-16 ve 3 adet F-4 savaş uçağının Rum hava sahasını ihlal ettiğini, bu uçakları radarlarında gördüklerini, ancak tören provaları için geldiklerini bildikleri için radarlara kilitlemediklerini söyledi.

Hasikos, Yunanistan'ı sürekli olarak KKTC'deki her türlü askeri hareketten bilgilendirdiklerini, Rum ve Yunan genelkurmay başkanlıkları arasında günlük irtibat bulunduğunu söyledi. Gerektiği an Yunanlı meslektaşıyla görüş alışverişinde bulunduğunu ifade eden Hasikos, sıcak olay ihtimalinin uzak olduğunu, ancak Türk tarafından tehditler devam ettiği için hazırlıkları sürdürdüklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

RMMO'nun silah sistemi teminiyle ilgili açıklama yapmadıklarını ifade eden Hasikos, bazı siyasi risklere girerek gizli silah sistemleri satın aldıklarını, aleni bilgilendirmeye girmeden kendilerine silah sistemleri temin etme olanağı sağlayan yasal yöntemler bulunduğunu, bunun silah sistemleri temin etmenin tek yöntemi olduğunu, halka bilmesi gerektiği kadarını açıkladıklarını belirtti.

Hasikos, Kıbrıs sorununa çuzüm bulununcaya kadar silahlanmalarını sürdüreceklerini belirterek, "Türkler sahte devletlerinin tanınmasında ısrar ederken, bir anlaşma yönünde görüş birliğine varacağımızı sanmıyorum" diye konuştu.

"SEÇİM YAKIN, BM'DEN ÖNERİ GELİRSE KARAR ALAMAYIZ" Hasikos, Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesine verdiği demeçte de, Güvenlik Konseyi'nin Temmuz sonlarına doğru bir öneri sunması durumunda, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da Türkiye'deki siyasi istikrarsızlık ve erken seçim olasılığı nedeniyle karar alamayacağını belirtti.

Hasikos, "Eğer BM'den öneri gelirse seçim gününe bir nefes kadar yakın olduğumuz bu dönemde hiç kimsenin Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu konuda karar almasını bekleyemeyeceği bir gerçektir. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin bir milli politika olmasına rağmen göreve gelecek yeni başkanın izleyeceği yol farklı olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaşandığında Denktaş'ın tutumunu sertleştirdiğini öne süren Hasikos şunları söyledi:
"Türkiye'de güçlü bir hükümet bulunmaması, Denktaş'ın uzlaşmaz tutumunu güçlendirdiği gibi, Türkiye'deki bazı karar merkezlerinin gerginlik ve sıcak çatışma arayışına girmeleri olasılığını doğurmaktadır. Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel'in adayı ziyareti Denktaş'a destek mesajıdır. Türk-Yunan yakınlaşmasını destekleyen İsmail Cem de Denktaş'ın görüşlerini paylaşıyordu. Cem, Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ne tehdit savuranlardan biriydi. Bu tehditleri abartmıyoruz ama gözardı da etmiyoruz. Türkiye bu yaşama geçirilmesi olanaksız gibi görünen tehditlerini yerine getirmeye kalkarsa, buna kararlılıkla karşı koyarız. Kıbrıs'ta güç dengesi birkaç yıl öncesinden farklıdır. Milli Muhafız Birlikleri iyi eğitilmiş ve son derece gelişmiş silah sistemleriyle donatılmış durumdadır. Ortak savunma doktrini çerçevesinde hareket edersek, işgal güçlerinin her türlü tahrikine karşı koyabileceğimize inanıyorum."

Reklam
Reklam

Bu arada, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda olanakların azaldığını savunan Hasikos, Türk tarafının Kıbrıs'ın bölünmesini amaçlayan uzlaşmaz tezlerinden vazgeçerek heresin kabul edebileceği bir çözüm için Rum tarafının görüşlerine yaklaşacağını sanmadığını söyledi.

Rum Yönetimi'nin askeri diplomasi alanında önemli yol aldığını belirten Hasikos, AB'ye aday ülke olarak Avrupa ordusuna katılım faaliyetine girişildiğini, "Açık semalar anlaşması" için gerekli işlemlere başlandığını ve Yunanistan ile işbirliği halinde NATO'nun Barış İçin Ortaklık (BİO) programına katılım konusunun üzerinde ciddi olarak çalışıldığını belirtti.