Rum lideri Hristofyas İsrail’de

Rum lideri Hristofyas, İsrail’e resmi bir ziyarette bulunuyor.

Güney Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas, İsrail’e resmi bir ziyarette bulunuyor. 11 yıl aradan sonra İsrail’i ziyaret eden ilk Rum lideri olan Hristofyas’ın ziyaretini değerlendiren Jerusalem Post gazetesi de, “Son iki yılda Kudüs ile Ankara arasındaki bağlarda soğuk rüzgarlar eserken Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Yunanistan ile ilişkiler, önemli ölçüde iyileşti” görüşünü dile getirdi.

Jerusalem Post, “Son iki yılda Kudüs ile Ankara arasındaki bağlarda soğuk rüzgarlar eserken Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Yunanistan ile ilişkiler önemli ölçüde iyileşti. 10 yıl kadar önce Yunanistan ve Kıbrıs, Avrupa’da İsrail’le en az dost olan ülkelerden ikisi olarak görülüyordu” diye yazdı.

Reklam
Reklam

“Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkilerde kayda değer ısınma eğiliminin yanı sıra son yıllarda, Türkiye’nin diğer iki tarihi rakibi olan Romanya ve Bulgaristan ile ilişkiler de güçlendirildi” diyen gazete, “Kıbrıs ile ilişkilerdeki iyileşme, Kıbrıs’ın Gazze’ye yönelik protesto filolarına ilişkin tutumuna açıkça yansıdı. Kıbrıs, tutarlı bir biçimde bu gemilerin limanlarından yol çıkmasını reddetti.”

İki ülke arasındaki ilişkilerin, Hristofyas’ın, Rum Kesimi’nin “ilk”, AB’nin ise “tek komünist lideri” olduğu için “daha ilginç” olduğunu belirten gazete, bu nedenle Hristofyas’ın, İsrail’deki Likud’un liderliğindeki hükümete pek uygun olmadığı yorumunu da yaptı.

JPost, haberinde ayrıca Rum yetkililerine dayanarak, “iki ülke arasındaki güvenlik ve savunma işbirliğinin önemli ölçüde arttığı”nı da yazdı.

Haberde ayrıca, son 15 yılda binlerce Rum’un İsrail’i ziyaret ettiğine, bunlardan önemli bir kısmının İsrail’de tedavi gördüğüne de dikkat çekildi.(ANKA)