Rum Yönetimi anti-Avrupalı

LEFKOŞA (İHA) - İngiliz Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi, İngiliz Hükümeti'ne çağrıda bulunarak, KKTC'ye direkt uçuşları onaylamasını istedi. Komite, Rum Yönetimi'ni "anti-Avrupalı" olmakla da eleştirdi.

Güney Kıbrıs'ta yayımlanan "Cyprus Mail" gazetesi, İngiliz Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi tarafından Kıbrıs konusunda 90 sayfalık bir raporun bugün yayımlandığını bildirdi. Gazete haberinde, raporun, "Rum Yönetimi ile İngiliz hükümeti arasında yaşanan 'laf sürtüşmesini' ateşleyeceği" öngörüsünde bulundu. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerin başlamasına yönelik bir dizi öneriler de içeren raporda, yılın ikinci yarısında AB dönem başkanlığını devralacak olan İngiltere'nin "Kıbrıs çözüm sürecini hızlandırabilecek rolüne" işaret edildi.

Reklam
Reklam

Rum Yönetimi'nin, "AB üyeliğinin sunduğu fırsatlar yanında yerine getirmesi gereken sorumluluklarının da bulunduğunu anlamış olmadığı" vurgulanan raporda, İngiltere ve diğer AB üyelerinden, AB'ye tek taraflı üye olan Rum yönetimine "AB değer ve çalışma yöntemlerini" uygulaması için baskı yapılması istendi.

Raporda, uluslararası topluluk tarafından referandum öncesi Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin arkasında durulması gerektiği de vurgulandı ve KKTC'ye doğrudan uçuş ve ticaretin başlatılmasına engel olan unsurların ortadan kaldırılması için İngiliz Hükümeti'nden, şimdiki AB dönem başkanı ile daha yakın çalışması ve diğer AB üyelerini aynı şekilde davranması için teşvik etmesi istendi.

DİREKT UÇUŞLAR VE TİCARET

İngiltere Hükümeti'nin, İngiltere ve KKTC arasında doğrudan uçuşların başlatılmasına izin verecek yetkisinin olup olmadığının açıklaması talep edilen raporda, İngiltere'nin, bu uçuşların başlatılmasına izin verecek yetkisi varsa, uçuşları başlatmak için bir tarih tayin etmesi de istendi.

Reklam
Reklam

Erken ve kapsamlı bir çözüme ulaşılmaması durumunda Kıbrıs Türklerinin İngiltere ve diğer ülkelerle ticaret yapmasına olanak sağlanması için pratik öneriler tavsiye edilen raporda, Gazimağusa Limanı'nın Kıbrıs Rum kesimiyle ortak çalıştırılması da bir örnek olarak veriliyor.

Yeşil Hat Tüzüğü'nün kullanımı ve iyileştirilmesi konusunda ağır yaklaşım sergilendiği ifade edilerek, bu tutum eleştirildi. Raporda ayrıca KKTC'de ev satın alma hususunda İngilizlere yönelik uyarılarda da bulunuldu. Türkiye'nin AB'ye üye olmasına destek belirtilen raporda, ancak Kıbrıs sorununun devamı durumunda pratikte Türkiye'nin üye olmasının imkansız olduğu savunuldu.

Kıbrıs Rum kesiminin toprak konusunda ciddi endişeler duyduğuna işaret edilen raporda, mal-mülk konusunun çözüm sürecinde halledilmesi gereken kilit konu olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca, Türkiye'nin Ada'daki askerlerinin bir kısmını çekmesi de tavsiye edildi.

Komite, herhangi bir çözüm sürecinde Kıbrıs Rum kesiminin endişelerine Kıbrıs Türklerinin haklarını eritmeyecek çözümler bulunması gerektiğinin altını çizdi. Kıbrıs sorununda bir ilerleme kaydedilmesi için "adım-adım" bir sürecin hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğu görüşü belirtilen komite raporunun sonuç bölümünde, "Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm, Kıbrıs insanının büyük çıkarına, ayrıca AB'nin, Türkiye'nin ve uluslararası topluluğun yararına olacak" denildi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs sorununun çözülmesi beklentilerinin çok fazla olmadığı belirtilen komite raporunda, 2005 yılında İngiltere'nin Kıbrıs sorununun çözümüne öncelik vermesi de istendi.