‘Rumen’, akdeniz anemisi abisi için doğacak!

Bulgaristanlı Angelova ailesi Akdeniz Anemisi 2 yaşındaki oğullarına kurtarıcı kardeş için ümidini İstanbul’da buldu.

MYNET HABER

Genç anne, Bahçeci Sağlık Merkezi’nde uygulanan PGT yöntemi ile embriyonun genetik yapısı incelenerek yapılan uygulama sonrasında tüp bebek yöntemi ile hamile kaldı.

İşte Bulgaristan’dan İstanbul’a uzanan bir ümidin hikâyesi

Şuan Rumen adını vereceği yeni bir erkek bebeğe hamile olan Antoaneta Bojidarova Angelova (27) hem sağlıklı bebeğine kavuşmak için hem de hasta oğlunun kurtulma umudu için gün sayıyor. Genç anne, ‘Ailelere tavsiyemiz gebelik oluşmadan önce mutlaka genetik hastalıklara karşı test yaptırmaları” diyor

Reklam
Reklam

Akdeniz Anemisi hastası çocukların kurtarıcısı kardeşleri oluyor. Çünkü, en etkili tedavi yöntemi kemik iliği ile hastaların %70-80 ‘i sağlığına kavuşuyor. Akdeniz Anemisi hastanın kurtulması için sağlıklı bir kardeşe sahip olması gerekiyor.

2 yaşındaki oğulları Atanas’ı hastalıktan kurtarabilmek için Bulgaristan’dan İstanbul’a gelen Angelova çifti Bahçeci Sağlık Merkezi’nde uygulanan “genetik tanı (PGT) ” yöntemiyle tüp bebek sahibi oldular. PGT ile ; tüp bebek tedavisi sırasında gelişen embriyoların rahme yerleştirilmeden önce genetik yapılarının incelenmesi amacıyla yapılan bir uygulamayla herhangi bir genetik anomali (kromozom veya gen seviyesinde) gebelik meydana gelmeden önce embriyo aşamasında teşhis edilebiliyor. Bu şekilde sağlıklı bir doğumun gerçekleşeceği ve gerçekleşmeyeceği önceden görülüyor.

Anne: ’Çocuğum 5 aylıkken hasta olduğunu öğrendik’

Angelova ailesi kontrol için geldiği Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi’nde basın mensupları ile biraraya geldi. Anne Antoaneta Bojidarova Angelov, hem kendisinin hem eşinin akdeniz anemisi taşıyıcısı olduklarından habersiz olduklarını belirterek; “ 6 aylık gebe iken taşıyıcı olduğumu öğrendim. Eşimde taşıyıcı olduğu için, hasta çocuk sahibi olma oranımız yüzde 25 idi. Ve maalesef çocuğumuz doğduktan 5 ay sonra hasta olduğunu öğrendik. İnternette araştırmalar yaptık. Bu konuda ünlü bir profesör ile görüştük. Donör bankası ile temasa geçmemizi söyledi. Ama biz araştırmalarımız sonucu Bahçeci Kliniği’nde tüp bebek uygulamasıyla kurtarıcı kardeş yapmayı tercih ettik. Şu an tamamen umut doluyuz. Doğacak olan çocuğumuz da ağabeyinin kurtarıcısı olacağı için çok mutlu bir çocuk olacak. Ailelere tavsiyemiz gebelik oluşmadan önce mutlaka test yapmalarını öneriyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Tüp bebek naklini gerçekleştiren Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi Op. Dr. Güvenç Karlıkaya da, bu umut dolu macerasının başlangıcından beri çiftin yanında olduğunu ifade ederek; “ Bu tür kurtarıcı bebeklerde doku ( HLA) uyumu şart. Bu anneye ikinci denemede HLA uyumlu ve hastalık taşımayan tek bir embriyo ile nakil yaptık. Ve başarılı olduk. Bu tür tüp bebek nakilleri Talasemi dışında kas hastalıkları, lösemi, kanser hastalıkları gibi birçok hastalıkta da kullanılıyor. Tüp bebek tedavisi günümüzde ister infertilite ister gen hastalıklarının tedavisinde olsun artık çok büyük bir önem kazandı”dedi.

Anahtar Kelimeler: