Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan tarihi Rumkale'nin, bölgedeki çalışmaların tamamlanmasının ardından turizm açısından önemli bir çekim merkezi olması hedefleniyor.
Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazreti İsa'nın havarilerinden Johannes'in (Yuhanna) Roma Dönemi'nde Rumkale'yi mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncil'in nüshalarını çoğalttığı yönünde rivayetler bulunduğunu ve bu nedenle Rumkale'nin Hristiyanlarca kutsal sayıldığını belirtti.
Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçesi sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların bulunduğu Rumkale ve çevresinin, Fırat Nehri boyunca doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini dile getiren Aykanat, burada yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
"Rumkale'de başlattığımız yüzey kazısıyla bazı yapılar ortaya çıkarılıyor. Kale içerisinin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma'nın kendi adına inşa ettirdiği Barşavma Manastırı'nda proje çalışmaları tamamlandı. Proje, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda kabul gördükten sonra Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce yaklaşık maliyet çalışmaları tamamlanarak, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne sunuldu."
Aykanat, kalenin doğu ve batı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapıldığını belirterek, kuzey sur duvarlarının güçlendirileceğini, toprakla dolu galerilerin temizleneceğini aktardı.
-"Tarih ve su buluşacak"
Aykanat, su sarnıcı ve Aziz Nerses Kilisesi'nde röleve ve restorasyon ile kale çevresinin aydınlatılması ve güvenlik kamerasıyla ilgili çalışmaların kurulda onay gördüğünü ifade etti.
Bakanlıkça hazırlanan projeyle kale üzerinde bir yürüyüş bandı oluşturulduğunu ve bu çalışmanın projesinin de Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan kısmen geçtiğini, çalışmalar sonucunda "tarih" ve "suyu" buluşturacaklarını vurgulayan Aykanat, "Çalışmalar tamamlandığında Rumkale, bir inanç merkezi olarak turist çekmeye devam edecek. Rumkale, turizm açısından Gaziantep'in merkezi, 'kalbi' olacak" diye konuştu.
Aykanat, Gaziantep ve Şanlıurfa Valiliği'nin imzaladıkları protokol çerçevesinde "Aşağı Fırat Havzası" olarak anılan bölgede istenilmeyen yapılara izin verilmeyeceğini, tamamen koruma amaçlı imar planı çıkarılacağını da kaydetti.
Bu projeler tamamlandığında yakın bir zamanda Birecik Barajı'nda başlayacak tekne turlarının Rumkale ve Nemrut'u da kapsayacak şekilde düzenlenebileceğini aktaran Mehmet Aykanat, böylelikle bölgeye gelen turistlerin gittiği yere kadar teknelerle, oradan da kara yoluyla Nemrut'a çıkarılmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
-Yavuzeli-Rumkale yolu
İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman da Gaziantep turizmi açısından önemli bir yeri olan Rumkale'ye ulaşımın rahatlıkla sağlanması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Yavuzeli-Rumkale arasındaki 34 kilometrelik yolun 15,5 kilometresinin birinci kat asfalt sathi kaplama yapıldığını aktaran Karaduman, yolun kalan kısmında da çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.
Karaduman, ödenek durumuna göre çalışmanın 2013 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde yer alıyor.
Fırat Nehri ve Merzimen Çayı'nın kıyılarından itibaren yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üzerinde bulunan Rumkale, tarihi kalıntıları yanında manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz